Amerika kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából - Városi Kurír

Sorting by

×

Amerika kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából – jelentette be kedden Washingtonban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerint a tanács nem méltó a nevére.

Hirdetés

Nikki Haley leszögezte:

a kilépés nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok ne tartaná be korábbi emberi jogi kötelezettségvállalásait.

A külügyminisztériumban Mike Pompeo tárcavezetővel közösen a sajtó elé álló diplomata bírálta a világszervezet genfi székhelyű testületét, és azt hangoztatta, hogy a szervezet

“álszent és öncélú”,

és valójában

“gúnyt űz az emberi jogokból”.

Hozzátette:

Washington azért lép ki, mert egyetlen országnak sem volt bátorsága, hogy csatlakozzék a szervezet megreformálását célzó amerikai törekvésekhez.

Bírálatában név szerint megemlítette Oroszországot, Kínát, Kubát és Egyiptomot mint olyan államokat, amelyek kifejezetten gátolták a szervezet megreformálását. Majd további országokat sorolt, amelyek tagjai ugyan a tanácsnak, de “ijesztően nem tartják tiszteletben az alapvető emberi jogokat”. Ezzel összefüggésben Venezuelát, Kínát, Kubát és a közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságot nevezte meg.

A döntést magyarázva Nikki Haley meggyőződését fejezte ki, hogy az Emberi Jogi Tanács munkáját nem az emberi jogok helyzete, hanem politikai megfontolások motiválják. Ezt bizonyítja az is – mondta -, hogy a szervezet “aránytalan mértékben” foglalkozik Izraellel és folyamatosan betegesen elfogult vele szemben.

Az Egyesült Államok 2009-ben, Barack Obama elnöksége idején csatlakozott a Tanácshoz. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein csalódását fejezte ki a washingtoni bejelentés miatt. Zeid Raad al-Husszein azt írta Twitter-üzenetében:

“elszomorító, de nem meglepő hír”

az amerikai kilépés.

“Tekintettel az emberi jogok jelenlegi helyzetére a világban, az Egyesült Államoknak még nagyobb szerepet kellene vállalnia, nem pedig kivonulni”

– vélekedett a diplomata, Nikki Haley bejelentésére reagálva.

Washington egy nappal azután jelentette be kilépését a testületből, hogy Zeid Raad al-Husszein az Emberi Jogi Tanács 38. ülésszakának megnyitóján elítélte a Trump-kormánynak azt a szerinte “lelkiismeretlen” gyakorlatát, amely szerint az illegális bevándorlóktól a mexikói határon erővel elválasztják gyermekeiket.

Szegény Zeid Raad al-Husszein főbiztosra rájára rúd, nemrég Amerika mellett Magyarország külügyére is megfeddte a tisztviselőt, mert szerinte beszólt Orbánnak, persze teljesen méltatlan módon.

“Azonnali lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát, Zeid Raad al-Husszeint, mert idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktor kormányfőt hétfőn Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülésén elmondott beszédében.

„Ez elfogadhatatlan az ENSZ tisztségviselőjétől, méltatlan és felháborító a vád, a főbiztosnak le kell mondania

– hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter saját beszédében a 37. ülésen.”

(forrás: MTI)

“Brüsszel” és az “ENSZ” bevezeti az arab számokat!

Megerősítette az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hogy rasszistának tartja Orbán Viktort

ENSZ emberi jogi képviselő: Magyarországon nehezítik a civil szervezetek életét 

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.