Bodrogi Gyula: „római katolikusan játszani? Ezt még tréfának is kicsit ízléstelennek tartom a vallással szemben.”

Nem szabad a színházi szakmát szembeállítani saját magával – erről beszélt Bodrogi Gyula a Heti Naplónak adott interjúban, amelyet a Hvg.hu vett észre.

„Akinek politikai gondolatai vannak a színházról, az egész más szakmát kell, hogy válasszon!”

Bodrogi a nemzet színésze, a Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház társulatának tagja. Szerinte a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának tervéről először a nemzet színészeit kellett volna megkérdezni, akik már akkor, hónapokkal ezelőtt elmondták volna, hogy nem megfelelőek a Vidnyánszky-féle kuratórium tervei.

Bodrogi bele se mer gondolni abba, hogy ez az egész a politikáról szól, mert akkor szerinte

„abba kell hagyni a szakmát”.

„Akinek politikai gondolatai vannak a színházról, az egész más szakmát kell, hogy válasszon!” – tette hozzá. Bodrogi istenhívő embernek tartja magát, de azt mondta:

„Római katolikusan játszani? Ezt még tréfának is kicsit ízléstelennek tartom a vallással szemben.”

Nagyon rosszul érzi magát a kialakult helyzettől,

„szabályszerűen vérzik a szívem, hogy kívülről, a néző ezt kapja már nem tudom mennyi ideje”

– mondta Bodrogi.

Hernádi Judit a szakmai politikai megosztottságáról

elmondta, hogy régen még tudtak a szakmán belül az eltérően gondolkodó emberek beszélgetni egymással. Ma már ez nincs így.

“Nagyon tehetséges emberek vannak itt is, ott is, de aki sérelemmel rendelkezik, az már valahol egy hiba. Sérelemből nem lehet művésznek lenni.”

A tüntetések kapcsán kifejtette, hogy ha a diákok el is vesztik esetleg ezt a csatát, a háborút megnyerik, mert ami tapasztalatot az elmúlt több mint 50 napban szereztek a hallgatók, azt tőlük már senki el nem veszi.

Koltai Róbert

arról, hogy létezik-e szerinte nemzeti és nem nemzeti színház, csupán annyit mondott, hogy

ha elmond egy Petőfi- vagy egy József Attila-verset, az már maga a nemzeti kiállás.

arany

Egy hozzászólás itt: “Bodrogi Gyula: „római katolikusan játszani? Ezt még tréfának is kicsit ízléstelennek tartom a vallással szemben.”

 • Avatar
  2020.10.28 - 07:51
  Közvetlen hivatkozás

  Bodrogi müvész ur …nagyon tisztelem magát.. Sztankay kollégával fiatalkorukban nagyokat alakitottak. Csak a véleményében van egy kis furcsaság……azt kérdezném öntöl
  …a kádárrezsim alatt milyen politikai hangulatban, irányitás alatt kellett szinészkedni???akkor volt szinházi függetlenség… volt szinészi szabadság????

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük