Vizsgálat és a vezető felfüggesztése egy átfertőzött fővárosi idősotthonban

Vizsgálatot rendelt el a fővárosi önkormányzat a Baross utcai idősek otthona Csokonai utcai telephelyén, mert az elvégzett koronavírustesztek magas arányú fertőzöttséget mutattak. Az intézmény vezetőjét a vizsgálat lezárásig felfüggesztették – jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn.

Járványügyi intézkedési tervet állított össze

Az október közepén elrendelt járványügyi megfigyelés után újabb hatósági tesztelést végeztek az újpesti telephelyen; a tesztek eredményei folyamatosan érkeznek és “nagyon nagy pozitivitási arányt” tartalmaznak – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A fenntartó fővárosi önkormányzat egy másik fővárosi intézmény vezetőhelyettesét rendelte ki a vizsgálat végéig az intézmény vezetésére.
Közölték, az önkormányzat a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályával folyamatosan egyeztetve járványügyi intézkedési tervet állított össze és folyamatosan egyeztet a IV. kerület népegészségügyi osztályával is. A terv tartalmazza a többi közt a dolgozók szűrővizsgálatának sűrítését, a pozitív teszttel rendelkező lakók kórházba szállítását és a negatív gondozottak elkülönítését – áll a kommünikében.

Koronavírus és az idősotthonok

Már a járvány első hulláma beigazolta, hogy a koronavírus terjedésének egyik elsődleges közege az idősotthonok, ahol sok különösen veszélyeztetett idős személy tartózkodik. Tévedés azonban azt hinni, hogy a fertőzés, csak a “lakókra” veszélyes, nagyon sokan elkapták azt a személyzet tagjai közül.

Bár a kormányzat mindent elkövetett, hogy a fővárosi kezelésben álló Pesti úti intézményre terelje a figyelmet, mára már nyilvánvalóvá lett, hogy az ország  legkülönbözőbb pontjain lévő hasonló intézményekben is felütötte a fejét a fertőzés.

Általános jó tanács

Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője vasárnap az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta, a járvány továbbra is felszálló ágban van, az esetek számának további emelkedése várható.
Kiemelte, az egészségügyi ellátórendszer fel van készítve a betegek fogadására.

Az őszi, téli és tavaszi időszak nagyon kedvező a légúti fertőzéseknek, ezért fontos a friss zöldségek, gyümölcsök, valamint a D és C-vitaminok fogyasztása.
Szintén fontosnak nevezte a fertőzés megelőzésére vonatkozó szabályok betartását, így például a maszkviselést, a távolságtartást és a fertőtlenítést.

Az osztályvezető mindenkitől azt kérte, kerüljék a tömegrendezvényeket és azokat a helyeket, ahol a szociális távolságtartás nem megoldható.

arany

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük