Bogdán László, Cserdi polgármestere több mint tíz alkalommal szerepelt a Városi Kuríron ebben az évben. Örömmel adtunk számot minden jó kezdeményezéséről, így talán nem is csoda, hogy elsőként közöljük a felhívást, hogy szavazzák meg Őt az „Év Polgármesterének”!

Szavazzuk meg!

Az elmúlt napokban a legnagyobb közösségi oldalon rengetegen vetették fel, hogy Bogdán László, Cserdi község polgármestere közel másfél évtizedes munkáját a civilek valamilyen módon ismerjék el. Bogdán László az a falusi polgármester, aki 2006-óta rengeteget tett a településéért, és azon túl is a romák felzárkóztatása érdekében.

A Láthatatlan Magyarország Facebook-csoport kezdeményezi, hogy Bogdán László legyen az év polgármestere. A közösségi oldal ezért létrehozza az „alternatív” Év polgármestere civil elismerés díjat. Ezt minden évben szeptember 30-án, a Helyi Önkormányzatok Napján az a polgármester kapja meg, aki az civilek véleménye szerint a legtöbbet tette a leghátrányosabb helyzetben, a társadalom peremén élők érdekében.

Kezdeményezzük, hogy az elismerést első alkalommal Bogdán László, Cserdi község polgármestere kapja meg szól a felhívás.

Ajánlás:

Bogdán László szegény cigány családban született Pécsett, 1974-ben. Apja bányászként dolgozott. Gyermekkorában költöztek családjával Cserdibe. 1988-ban végezte el a Bükkösdi Általános iskolát. 1992-től a Nokia egyik beszállítójánál, a finn tulajdonban lévő Elcoteq Magyarországnál kezdett dolgozni. Anyagi okból nem tanulhatott tovább. Önképzéssel fejlesztette tudását.

Munkahelyén végigjárta a hierarchia összes lépcsőfokát, ahol egyre inkább felismerték ösztönös vezetői képességeit. Közben 2002-ben függetlenként Cserdi alpolgármestere lett, majd ugyanott 2006-ban polgármesterré választották.Ezt követően még további két alkalommal nyerte el a falu közössége bizalmát.

A cserdiek példája követésre méltó. Látszik, ha egy közösség ki akar törni a nyomorból, nem segélyből akar megélni, akkor erre van lehetőség. Persze ehhez kellett Bogdán László, aki 13 éve rengeteget tett azért, hogy a kis település lakói értelmes munkából tudjanak megélni, családjuk számára tisztes jövőt biztosíthassanak.

Sokan irigykedve beszélnek a Cserdi „csodáról”

Pedig nincs semmi „csoda”, hanem kemény, kitartó munka, a polgármester és a falu lakói közös hullámhosszra kerülése.

A Baranya megyei falu lakóinak hetven százaléka roma származású. A polgármesterrel együtt naponta összegyűlnek, és átbeszélik az aznapi híreket, tudnivalókat. Mint Bogdán László elmondta, nem akar senkire semmit rákényszeríteni, azt szeretné, ha az emberek maguk alakítanák ki véleményüket, és aszerint cselekednének. A kezdet nem volt könnyű, de ma már a faluban élők látják, hogy van értelme az erőfeszítéseiknek. Cserdit a helyiek parkosították. A gyerekeknek játszóteret építettek. A házak nagy részét felújították, jelentősen javítva ezzel az ott lakók életkörülményeit. Az ott élőknek nem kell lehajtott fejjel járniuk, megbecsült tagjai a közösségnek.

Minden gyerek eljár az iskolába. Nem álom ma már a középiskola, akár a felsőfokú tanulmányok is nyitva állnak a falu gyerekei előtt. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

Cserdi
Cserdi iskola

Megszűnt a bűnözés és a munkanélküliség. A polgármester szerint az itt élők kezdik megérezni a munka fontosságát és értékét, és nem kéregetni akarnak, hanem tenni. A faluban komoly munka folyik. Megtanulták a zöldség- és növénytermesztést, fóliában, szabad földön termelnek maguknak, és jut belőle a rászorulóknak is. A cserdieknek áprilistól szeptemberig mindig van friss zöldség. Bogdán László úgy fogalmazott:

„Nem akarnak a cserdiek egy tál pörköltes emberek lenni, többnek érzik magukat annál, hogy ezeket a címkéket, stigmákat rájuk akasszuk.”

Most épül egy logisztikai központ, terveik szerint ők fogják ellátni a budapesti éttermek egy részét zöldségekkel. A központot várhatóan jövőre adják át. Aktuálisan egy gasztronómiai cigány-márka, a „Jóság” névre hallgató Lasipe konzervek előkészítésén is dolgozik. Ez újabb távlatokat nyithat meg a faluban élők számára, a logisztikai központtal együtt.

Cserdi

Nekik hétköznapi cselekedet, ha segítenek magukon és másokon. Nem hivatali autóval, kamerák előtt adják át az élelmiszert a mélyszegénységben élőknek, hanem naponta igyekeznek jót tenni.

Az adományozás része az életüknek. Mint a polgármester mondta, van, akinek egy szem krumpli is hatalmas segítség. De tudni kell, hogy csak az tud adni, akinek van miből. Náluk pedig van miből, és akarat is van arra, hogy az adományozás gesztusa a mindennapjaik részévé váljon.

Napjainkban nagyon sok kistelepülésen szinte csak a közmunka biztosítja, hogy ne haljanak éhen. Sok-sok Bogdán Lászlóra lenne szüksége hazánknak, ahhoz, hogy a jobb életre vágyó magyar emberek számára felcsillanjon a reménye a szegénységből való kitörésre.

Egy példamutató ember

Meggyőződésünk, hogy egy példamutató polgármester elismeréséről van szó, aki megmutatta, miképpen lehet a romákat beilleszteni a többségi társadalomba. Nem szavakkal, hanem mindennapos munkával érte el azt, hogy ma Cserdin mindenki dolgozik, csak pár ember él közmunkából.

A kezdeményezés támogatásáról szavazni a Bogdán László legyen az év polgármestere oldalon lehet 2019. szeptember 15-ig. Az elismerést méltó körülmények között Cserdiben, a falu közössége előtt tervezzük átadni.

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. MINDEN KÉPEN MEGÉRDEMLI,PÉLDAMUTATÓ MUNKÁT VÉGEZNEK KÖZÖSEN ÉS FELVIRÁGOZTATTÁK A FALUT ÉS ÖNBECSÜLÉST ADOTT AZ OTT LAKÓKNAK. REMEK EMBER. KÁR HOGY NEM KÖVETIK A PÉLDÁJÁT

 2. Nagyon tisztelem Bogdán úr munkásságát, még ilyet nem is hallottam, hogy Magyarországon valaki ennyit tett volna, a roma fel zárkóztatásáért, igazán meg érdemelné az év polgármester címet, gratulálok neki és további jó egészséget kívánok munkájához!

 3. Mindenképpen MEGERDEMLI a meg tisztelő ” Év polgármester” _ címet!
  Sok Bogdán László kellene, hogy többen Elhessenek Tisztességesen!!
  Lehet PÉLDÁT venni _ Róla! 🍏😄

  Neki pedig kívánok :
  További Sikereket és Jó Egészséget! 🌿🌿🎖️

 4. Gratulálok Bogdán Lászlónak! Ön példát mutat a nem cigányoknak is! Nagyon remélem még megéri, hogy Tisztelettel fognak Önre és munkásságára gondolni cigányok és magyarok is, és hamarosan követni is fogják egyre többen!!! 👏😄🤗

 5. Isten adjon neki egészséget és folytassa tovább amit eddig csinált! Ő egy csodálatos polgármester!😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét