Bogdán László nem szorul védelemre

A minap olvastam egy írásművet egy internetes portálban. A cikk írója számára mondjuk így, nem éppen szimpatikus Bogdán László. Nem megvédeni akarom Cserdi polgármesterét -meg tudja ő magát védeni, meg aztán nem is szorul rá-  inkább saját tapasztalataimat fogalmazom meg, ami persze biztosan szubjektív, de nem zagadom nagy hatással van rám ez a cigány ember.

Bognár László hitelességének titka

Tavaly szeptember 29.-én találkoztunk először. Az első pillanatokban már megnyerő volt, hiszen munkásruhában fogadott bennünket, látszott egész nap a délutáni ünnepséget  készítették elő a falubeliekkel, ahova már elegánsan érkezett.

Sok mindenről beszélgettünk, negyed óra múlva megértettem, hogy mitől is hiteles magyar ember Bogdán László. Nem azt mondta ugyanis amit ilyen alkalmakkor szokás, a tiszteletkörök helyett egyenesen, hittel beszélt a megtett útról. Szuggesztív, mélyen vallásos, hívő ember, aki tudja, a cigányok útja csak a tudás segítségével vezethet egy jobb, emberibb élethez. Jó volt hallani a szájából, hogy mindannyian magyarok és emberek vagyunk. Közös a hazánk, közös a sorsunk, egy az utunk. Szerethetem én úgy a hazámat, ahogyan a hazám még nem szeret engem-mondta.

“Önöknek termeltük, nem Önöktől loptuk”

Mesélt a megtett út nehézségeiről, a társadalomban meglevő előítéletekről. Meggyőződése, csak együtt lehetünk ezen képesek változtatni. Szomorú volt a szájából hallani, hogy kialakult egy sztereotíp kép a cigányságról, amire sajnos sokan rá is szolgáltak. Ez ellen próbál a maga eszközeivel tenni, az adományok szállításával, vagy éppen a szlogenekkel: “Az tud adni, akinek van”; vagy “Önöknek termeltük, nem Önöktől loptuk”.
Mesélt a saját gyermekkoráról is, ami sok százezer cigányéhoz hasonló volt. Szegénységben, nyomorban éltek, 16 éves korában még lemászott az egyik ismerősével a dögkútba, hogy húst tudjon a család enni. Tudja -e a kiközösítésre erős hajlammal rendelkező magyar társadalom, hogy  sok-sok településen még ma is lemásznak magyar emberek a dögkútba, és amit ott találnak, azt fogyasztja a család.

Több Cserdiben élő emberrel is beszélgettem viszonylag hosszasan, nem kiválasztottak voltak.  Elmondták, hogy  a kezdetekkor maguk sem hittek abban, hogy az út amin a polgármesterük vezetésével elindultak sikereres lesz. Megküzdöttek egymással -mondták, de megérte. “Tessék csak megnézni a házakat a faluban, láthatja, hogy többségük szépen felújított, rendezett” -mondta egy idősebb asszony. Laci -mert mindenki így nevezi-, hite átragadt az emberekre is, és jöttek az első sikerek. Ma Cserdiben nem közmunkából élnek az emberek, nem állnak sorban segélyért a hivatal előtt, talán nem ártana ezekkel az eredményekkel is számolni, mielőtt szapulni kezdik Bogdánt.

 

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

5 hozzászólás

 • 2020.02.22 - 18:14
  Közvetlen hivatkozás

  Mh!!!! Bogdán László egy bizonyíték a Magyarországon lévő előítéletekkel szemben”: na de még így sem vagyunk hitelesek!! miért?… Pedig egy Polgár Mester aki ki megy a földekre és bizony oda teszi a két kezét nem fél a melótól!!!;hát ha megkérdeznek engem én még nem láttam Magyarországon lévő Polgár Mestert csak”; Baro Bőr székben nyakkendőben pöffeszkedőket”!!!;milyen hitelesség kéne a nem romának hogy elfogadhatóak legyünk ebben az Országban, ahol együtt élünk már év századok óta!!?…. Vajon mi a megoldás a gyűlölködésre!!?… ; amit velünk szemben táplál ez a társadalom ahol össze folynak gyökereink!!?, nem bevándorlók vagyunk nem terroristák nem gyűlölködök; érzem hogy jól mélyre kéne nyúlnunk ahhoz hogy felszínre kerüljön az ok”: Hát tényleg azt mondom én is milessz velünk more!!?….

  Válasz
 • 2020.02.22 - 18:31
  Közvetlen hivatkozás

  Kálmán Olga készített vele riportot. Egyikben Laci mesélte, hogy sok bajuk volt a termeléssel, nem volt víz. Kútgyűrűkre nem volt pénzük, Laci maga ásta a kutakat…..csakis ő! Nem engedte veszélynek kitenni az embereket!Neki egy nap nem 24 óra, hanem több! Akinek a lelkét ez az ember megérinti, már soha nem lesz olyan, mint volt, hanem jobb, sokkal jobb! Ezért is sikerült a bűnözést megszüntetnie. Különlegesen ösztönösen intelligens, munkavezetőnek szigorú, polgármesternek humanista. Volt idő, hogy azt is ellenőrizte, a gyerekeket az iskolába úgy engedik-e el, hogy adnak nekik uzsonnát a táskába!Mindennel és mindenkivel törődik, a legkevésbé magával!Országos példakép minden magyar számára! Akik bántják, igaztalan dolgokat állítanak tőle, azok éppen a cigányok, még azok is, akik a karrierjüket köszönhetik neki! Nem a cserdiek, hanem az irigyei, a levitézlett volt polgárjogi aktivisták, akire semmi szükség már rég! ….és mert ez szokás sajnos még a cigányok között! Pedig Bogdán László példa, minta és támadhatatlan!

  Válasz
 • 2020.02.22 - 19:50
  Közvetlen hivatkozás

  Csodálom ezt a nagyszerű embert, és szurkolok érte. Nem tudom van-e gyermeke, akit”megfertőzött” az ő nagyszerű természetével, és tenni akarásával. Szurkolok azért, hogy legyen munkásságának segítője, hogy ez amit ő elkezdett jusson túl Cserdi határán. Olvastam már, hogy “csak cigány” a minősítése. Iloyeneket csak azok irnak, mondanak, akik nem tgudnak örülni más siketének. További jó munkát, kitartást, és jó egészséget kívánok neki még sok éven keresztül.

  Válasz
 • 2020.02.23 - 17:08
  Közvetlen hivatkozás

  Ej, mi kell ahhoz, hogy a szalonrasszisták egója simogatta legyen! Egy mesehős, aki Laci… Laci te, hallod-e… ;)

  Válasz
 • 2020.02.29 - 11:12
  Közvetlen hivatkozás

  Minden elismerésem az övé, és azé a rétegé akik emberré válnak éa váltak körülötte. Gratulálok POLGÁRMESTER ÚR.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük