Kiemelt hírekBanánköztársaság

Bogdán László: more, mi lesz velünk?

Van-e ki e nevet nem ismeri? - Bogdán László emléktábla-avatás
Prev1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

Az utóbbi hetekben felerősödött hazánkban a cigányellenesség. A tavaly év végén megjelent kutatás szerint a magyar emberek többsége nem nyújtana segítséget a cigány “honfitársainak”. Az idézőjel nem véletlen, hisz’ különösebb magyarázat nem kell ahhoz, hogy a gyűlölködők nem tekintik teljes jogú magyar állampolgároknak a cigányokat.

Erre az utálatra még rátett egy jó nagy lapáttal Orbán Viktor kijelentése

a gyöngyöspatai szegregáció miatt írni-olvasni nem tudó 62 cigány fiatal számára megítélt kártérítésről. A gyűlölethullám napról, napra erősödik. Ebben a légkörben emlékezünk február 23,-án a tatárszentgyörgyi cigány gyilkosságokra, Csorba Robika és édesapja értelmetlen halálára.

Robikáéknak egyetlen bűnük az volt, hogy cigányok voltak.

“Cigány vagyok, egy ember,
aki mostanában sehova nem kell.
Milyen galád ez a mostani világ,
pedig nekem semmi más nem fontos,
Csak Isten, Haza, Család.”

/Részlet, Balogh Elemér: Álom című verséből./

Bogdán Lászlóval, Cserdi polgármesterével a cigányság helyzetéről, a gyűlölködésről, a politika felelősségéről beszélgettünk.

A polgármester nem kertelt,

ahogyan már megszokhattuk szókimondó volt, és nem volt tekintettel senkire és semmire.

bl.: Korábbi interjújában, ami még a gyöngyöspatai események előtt készült, már beszélt arról, hogy miképpen gondolkodik a kutatási eredményről. Az utóbbi hetekben történtek alapján mit gondol hova fajulhat a gyűlölködés, lát-e esélyt arra, hogy változzon valami?

Bogdán László: Korábban is többször elmondtam, az, hogy a magyarok 86 százaléka mélyen cigányellenes nem volt számomra újdonság.

Saját magam is naponta átélem mindezt, sajnos a mai Magyarország a mindennapok gyűlöletében él. Nem könnyű úgy élni a hazámban, hogy 10 emberből 9 nem fogad el, vagy nem vesz tudomást a létezésemről. A kutatási eredmények szerint a cigányellenesség része a hétköznapoknak, beivódott a lelkekbe, a szívekbe, megmételyezi az emberi kapcsolatokat. Éppen ezért felfoghatatlan a számomra, miért kell a jelenleg regnáló politikai hatalomnak a cigányokkal hergelni az embereket. Nemrégen szomorúan olvastam Beer Miklós püspök úr egyik nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy mikor egy cigány barátjával beült a templomba, akkor egy asszony automatikusan áttette a retiküljét a másik oldalra. Milyen ország az, ahol még az Isten házába is beköltözik a gyűlölet, a barna bőrű emberek megvetése?

bl.: Hogyan látja a magyar média szerepét abban, hogy ma talán az ország legkisebb településein is a hétköznapi beszéd része a cigányok megvetése, semmibe vétele?

B.L.: A cigányellenesség ma napi hír, olyanok vagyunk, mint a celebek, még a bulvár is üt rajtunk nem egyet, sokat.

Vannak a televízióban –nagy részben a “közszolgálatinak” mondottban–, műsorok, amelyekben napi szinten hozzák fel azokat az eseményeket, települések nevét ( Olaszliszka, Veszprém, Gyöngyöspata, de még sorolhatnám) , amelyekkel még tovább lehet szítani a cigány gyűlöletet, hiszen akik ezt gerjesztik, jól ismerik a számokat, tudják, termékeny talajra találnak. A különböző politikai televíziós műsorokban felütötte a fejét az a fajta cigányozás, amivel divatos, szellemes műsorokat lehet készíteni. Gondolják végig milyen bátorságra vall az, amikor embereket deviánsnak bélyegeznek, azt üzeni a többség a társadalomnak, hogy minden cigány bűnöző. Bármelyik csatornára kapcsolunk, ezt láthatjuk. Magukat “halálra” tanult, úgymond értelmiségi véleményvezérek rendszeresen szidalmazzák a cigányokat, gúnyt űznek a népcsoportból. A hangnem, a stílus maga a pokol! Ezért kár volt a diplomára pazarolni az idejüket.

bl.: Pár napja az egri bíróság első fokú ítéletében nem tartotta valószínűnek, hogy a Betyársereg tagjai rasszista indítékból zaklattak volna cigányokat. Mit gondolt, amikor a hírt olvasta?

B.L.: Elkeserített mikor a bíróság indokolását elolvastam.

Megdöbbentem, hogy a független bíróság valami oknál fogva nem vette figyelembe az összes körülményt, azt, hogy a Betyársereg egy neonáci szervezet. Vettem a fáradtságot, megnéztem a honlapjukat. Az ott olvasható írások minden sorából süt a cigányellenesség, a gyűlölet. Mit gondoljak egy olyan alakulatról, amelytől “fajnemesítés” címén “rendfenntartást lehet email- ben rendelni. Nevük, hírük, megjelenésük, fellépésük egy településen már önmagában félelmet kelt a cigányokban. Ezt nehéz lenne egy magamfajta cigány embernek túlreagálnia. Bízom abban, hogy a másodfokon eljáró bíróság megváltoztatja az elsőfokú ítéletet, és az összes körülményt alaposan mérlegelve rasszistának minősíti a “betyárok” tetteit.

bl.: Kikerülhetetlen, hogy a politika felelősségéről is beszéljünk. Hiszen a történtek valószínűleg nem függetlenek mindattól, ami napjainkban, hazánkban történik.

B.L.. Az elmúlt harminc évben a mindenkori hatalom számára a cigányok csak eszközök voltak, a szavazataik kellettek,

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

miközben érdemi lépések nem történtek azért, hogy a közel 1,2 millió cigánynak jobb élete legyen. Jobbról is, balról is, csak a voks a fontos, utána már a kutyát sem érdekli a putris cigány sorsa. Persze értem én, a cigány nem is ember, és érzései sincsenek. A mai politikusok óriási távolságra vannak az emberektől, de legfőképpen a cigányságtól. Olyan stílusban beszélnek rólunk, amitől a bezárt ajtónak futok, vagy patkánynak érzem magam, vagy éppen egy rakás kakinak. A díszcigányaink pedig jobban tennék, ha elmennének Sárközi Gyulához balett órára, ott játsszák el a hattyú halálát. A zsebük valószínűleg tele van, saját népükhöz semmi közük, egy szalmaszálat sem tesznek odébb a cigányok érdekében. Akkor miért csodálkoznék azon, hogy a magyar emberek zöme számára a cigány egy tetű nép, csak arra várnak, hogy keddről szerdára virradóan nem lesz többet cigány Magyarországon. A politikusoknak óriási felelősségük van abban, hogy eljött az idő, amikor nem bűn a cigányt minősíteni, bűnözőnek beállítani. Látszatra úgy csinál mindenki, hogy elfogadó, toleráns, valójában azonban a szándék az, bárcsak ne lennének itt közöttünk. Ezért készülhetnek sorban a lejárató videók. Ezek rövid távon javítanak a népszerűségi indexen, voksokat hoznak, be lehet masírozni a magyar parlamentbe. A jó Isten látja milyen keresztény nép vagyunk mi.

Prev1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

About Author

Comments (11)

 1. Sántha Dénes

  1. ki a “bl” nevű szerző, aki annyira antirasszista, hogy nem meri vállalni a nevét?

  2. “…akkor egy asszony automatikusan áttette a retiküljét a másik oldalra. Milyen ország az, ahol még az Isten házába is beköltözik a gyűlölet, a barna bőrű emberek megvetése?”
  Szerintem meg csak tapasztalt. Velem is rendszeresen próbálkoznak, mivel mozgáskorlátozott vagyok és azt hiszik, hogy könnyű préda leszek.

  3. Miért nem indít valamilyen országos mozgalmat Bogdán László, hiszen valóban hiteles ember és így a “nem romák” (milyen f@sz elnevezés) tízezrei csatlakoznának és segítenék (ÉN IS!)?

 2. De emberek..miėrt is nem szeretik a romåk nagyobb reszet?..senki nem akra kimondani?Jo,akkor tessėk elgondolkozni…

 3. Szarka Antalné

  Jó lenne vajdát választani, mivel a vajda, időszakban nem vólt ennyi ellenségeskedés. Pl Bogdán Ĺászló méltó lenne erre a rangra, mivel Ő nagyon jó problémamegoldó, tisztességes, mindig a közösség érdekében dolgozó, tehát ilyen cigányvezetőre , és nem egy lopós Farkas Flóriánra van szüksége ennek a csoportnak! Sajnálom hogy a kormány mégjobban egymásnak ugratja és szétszakítja a magyar embereket, cigányt és magyart is!

 4. Szarka Antalné

  Sajnos a mai világban a cigányok nagyobb részének nincs munkahelye, mert vagy nem tudnak, vagy nem akarnak dolgozni, ezért gyakran lopnak. Na de erről a munkaerő piac is tehet! Ezért fontos lenne egy olyan vezető aki tudja, hogyan lehetne a cigányság problémáját kezelni, na meg a kormánynak is fontos lenne több figyelmet fordítani ezekre az emberekre!

 5. Csákó józsef

  Nemértem hogy míért mondod ezt?Sőt mostvan nekik munkahely!Vágohidak.plézák,Építkezések.Sorolhatnám tovább.Veszekednek .egymásra licitállnak hogy odamenjenek dolgozni a Romák!!!Helybe mennek értűk.AKÁR HATVAN KILOMÉTERES KÖRZETBEN IS!!Napi 12000-ezer forint keresetet is biztosítanak söt kedveznényes vásárlást is adnak nekik!De kisbuszokat is vesznek és brigádokkal hirdetik magukat!!Elmult az a Világ hogy napi kétezerért kapálltak a gazdáknáll!!

 6. Csákó józsef

  MÍVAN FÁLY AZ ÍGAZSÁG???

 7. Aladics László

  Nagyon sok Bogdán László kellene!

 8. Molnár Valéria

  Na először is az idő minden szempontból túlhaladott a “vajda” rendszeren! Egyfajta uraság, olyan jogokat vindikál magának, ami jóval a többi cigány fölé emeli, mai világban vajdának nincs helye, szerepe! Valami vezető viszont tényleg kell a cigányoknak, mert nekik sajnos nem az elmúlt 30 év alatt nem volt lehetőségük, dolgozni sem, tanulni sem, egymás iránti gyűlöletüket legyőzni sem! Senki nem tud annyira rasszista lenni ma, mint az egyik cigány csoportosulás a másikkal! Kell, nagyon kell vezető, de valóban olyan, mint Bogdán László! Olyan, aki együtt dolgozik velük, olyan, aki elől jár a legnehezebb munkában, olyan, aki személyes példamutatást ad , éppen ezért hallgatnak rá, figyelnek rá és követik. De a legnagyobb felelősség az állami vezetésé, mert azok feladata lenne megfelelő munkát, társadalmi beilleszkedés lehetőségét, egyenlő munkáért egyenlő jogokat biztosítani magyarnak, cigánynak egyaránt, a gyerekek tanulási lehetőségeitől kezdve, a munkában való részvételér egyenló jogokat biztosítani nekik is, hiszen ők azok, akik sohasem kaptak semmit a hazától!

 9. Molnár Valéria

  Az egész ország apraja-nagyja, a többségi társadalom tagjai, a cigányság mindenfajta csoportja , sőt külföldön is ismerik Bogdán László több, mint 20 éves munkásságát, törekvéseit, sikereit! De vegye már mindenki tudomásul, hogy nem bír mindent, és éppen, mert ismerik, tessék hasonlóan összefogni a népet és harcolni a jogaitokért! Tessék úgy viselkedni, hogy véletlenül se lehessen kifogást találni semmiben! Úgy, mint Cserdiben! Normálisan élni, együtt békében cigány-magyar, dolgozni, tanulni, becsületesnek lenni, hogy egyetlen cigánytól ne kelljen félni! Ősszefogni mindenkinek a politikai erők azon része ellen, akik uszítanak a cigányok ellen, akik valótlan, aljas módszerekkel és eszközökkel támadják őket! Akik jogellenesen ellopják azokat a pénzeket, amelyek a cigányokat illetik meg! És baromi unalmas már , hogy egyesek még azt is megengedik maguknak, pl., hogy ” (NŐ) “Bogdán Laci azonnal kérek még egy találkozót!- névvel, címmel! Vegyétek már tudomásul, hogy nem bír mindent, nem ő lesz az, aki mindenkinek ki fogja kaparni a gesztenyét, nekik sem olyan könnyű most sem! És ha valaki van ebben az országban, aki a legmagasabb tiszteletet mindenkitől megérdemli, akkor az pontosan ő, Bogdán László, ahogyan dolgozik, ahogyan gondolkozik, ahogy él, és erejét megfeszítve mutat mindenkinek példát! <3 <3

 10. Orsós László

  A gyökerestől kell kezelni eszt a problémát mert sajnos az óvodában és a gyerekek nevelésében van a legnagyobb probléma , mivel hogy a nem cigány emberek nagyobb része már úgy neveli gyermekét hogy ne jacon a cigány gyermekekel és bele nevelik a szülők sajnos a felnőtt enberekel van a nagyobb gond nem a gyerekekkel. Én tapasztalatom az elmúlt években mivel hogy van két gyerekem és jotek haza úgy hogy pityerektek a suliból mert nem jacotak velük csupán egy oka volt ugye ki lehet találni pedig redezet és tisztán tartott gyermekek és mégis , sajnos a rasszista szülők tehetnek ezért nem a gyerekek és csodálkozva vagyunk hogy miért vannak a parlament ben cigány gyűlölok hát ezért mert a nevelés az okozója a szülők sajnos .

 11. Molnár+Valéria

  Válasz a 3. kérdésre. Akart. Éppen akart indítani pont ilyen országos jellegű mozgalmat. Ő lett volna a mozgalom arca , fontos feladatuk lett volna a szegény emberek (nem csak a cigányok) segítése, támogatása, létük jobbítása. 2020. augusztus elején indultak volna. DE SAJNOS BOGDÁN LÁSZLÓT MEGÖLTÉK! De egyszer úgyis feltámad!

Szólj hozzá!