Boross Péter az egykori "kvázi" miniszterelnök: "Tudtam, hogy ez egy pünkösdi királyság, mert a következő választás megnyerhetetlen" - Városi Kurír

Sorting by

×

Boross Péter az egykori “kvázi” miniszterelnök: “Tudtam, hogy ez egy pünkösdi királyság, mert a következő választás megnyerhetetlen”

 Antall József korai halála után Boross Péter addigi belügyminiszter lett Magyarország “véletlen miniszterelnöke”.  A 93. éves politikus jelenlegi “munkahelyén” a Veritas intézetben adott eléggé felszínesre sikeredett interjút a vezető magyar bulvárlapnak, amiben a kínos kérdéseket nyilván szándékosan kerülte egyaránt kérdező és kérdezett.

Hirdetés

Önértékelés és pályaív

– Adatott nekem 6 – 7 hónap, amivel egy feladatom volt hogy rendben érkezzünk el a választásokig. Tudtam, hogy ez egy pünkösdi királyság, mert a következő választás megnyerhetetlen – fogalmazott.

De vajon így visszagondolva, elégedett a politikai pályafutásával? – tette fel a kérdést Szirmay Dávid főszerkesztő-helyettes.

– Nagyon leegyszerűsítve: igen. Tekintettel arra, hogy sorsszerű volt minden, ami velem történt. A politikai pályafutásom olyan volt, amire nem számítottam egy nappal korábban se, minthogy Antall behívott – érkezett a válasz a volt kormányfőtől, aki megjegyezte, azt hitte, valamilyen rendfenntartó szerepet kap a Miniszterelnökségen. Szokása volt ugyanis, hogy ahová került, fegyelmet tartott.

– A magánéletemben is többé-kevésbé ez a típus vagyok, legfeljebb a fokozatok mások. Az is más, amikor felnőtt gyerekei vannak az embernek és nem fogadnak szót – mosolyodott el Boross.

Az irodájában egyetlen fotó lóg a falon: Antall Józsefé, akinek portréjáról mindig az jut eszébe először, mennyire sajnálja, hogy nem tudta befejezni az életművét.

– Antall nem olyan idők stílusjegyeit mutatta, amelyik egy szocializmus utáni, elzüllesztett tömegtársadalomnak megfelelt. Politikai jelenléte, biztos veresége után is kiemelkedő lett volna. Antallnak kellett volna még 10 évet szolgálnia ahhoz, hogy műveltsége, intelligenciája személyes nemzetközi presztízse a haza javára legyen – emlékezett meg rég elhunyt barátjáról, harcostársáról Boross Péter.

Belügyminiszter után kormányfő

Az Antall-kormányban először a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, majd tárca nélküli titokminiszter 1990 decemberéig. A lemondott Horváth Balázs helyére ült a Belügyminisztériumban. Csak 1992-ben lépett be az MDF-be. Antall József 1993. december 12-én bekövetkezett halála után ügyvezető miniszterelnök, december 21-től miniszterelnökké választották, a posztot az MDF 1994-es választási vereségéig töltötte be.

Kimaradt és lemaradt

A beszélgetésben szó sem esik arról, hogy amit a riport alany szerényen csak úgy fogalmaz “Adatott nekem 6 – 7 hónap, amivel egy feladatom volt hogy rendben érkezzünk el a választásokig,” a valóságban nem volt más, mint a hatalom eszement ámokfutása, amibe még az is belefért, hogy támogatásukkal olyan soha sem volt,  földalatti börtönöket kerestek a Köztársaság tér alatt amelyből hallani vélték a több évtizeddel az előtt oda bebörtönzöttek kopogtatását is. Nem beszélnek arról sem, hogy Boross Péter egyre jobban húzott el -bukása után- a szélsőjobb irredenta, nacionalista, mindent piros-fehér-zölddel lelocsoló értélrendje felé, ami alighanem abban csúcsosodott ki, hogy fő támogatója lehetett annak a szemléletnek ami létrehozta  magát az interjúnak helyt adó intézményt a Veritas Intézetet is.

Olvassa el a teljes interjút a Blikken 

Ez is Boross Péter

Boross Péter

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.07.12 - 08:57
  Közvetlen hivatkozás

  A “véletlen miniszterelnök” sem állt hivatása magaslatán. Utána meg csak hóbagoly módjára kuvikolt, alig volt több, mint egy csapos, ami volt.

  Válasz
 • 2021.07.12 - 10:05
  Közvetlen hivatkozás

  Miert kell meg mindig ennek a teljesen felresikerult egyennek helyet adni, es hagyni, hogy hulyesegeket beszeljen? Ha a riporter tudja, hogy egy 93 eves, feltehetoen demens valakit kell meginterjuvolnia, akkor egyaltalan miert ment el hozza? Szerencsetlen ven hulye, az volt “fenykoraban ” is – mara meg kb. biszku bela szintjere sullyedt – jo sok hibat kovetett el. Menjen szepen unokat lovagoltatni a terden, de ne mondjon mar semmit sem arrol, amihez koze sincs. Eljart felette az ido.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.