Szégyenletes botrány az operában

A regnáló hatalom egyik képviselője ismét azt hitte, hogy úgy mint itthon, a  nagyvilágban is azt tehetnek, amit csak akarnak. Az Operaház főigazgatója fittyet hányva a szerző örököseinek rendelkezésére, meghamisította az USA komolyzenei életének egyik legfontosabb örökségét.

Porgy és Besst befogva Orbán szekere elé

Védekezik a magyar Operaház, mert rassszizmussal vádolták meg, miután az alkotók, a Gerschwin-fivérek akaratával ellentétben túlnyomórészt fehér szereplőkkel vitték színre a Porgy és Besst. Ráadásul a történetet a 20-as évek Dél-Carolina-i szegény fekete közösségéből egy mai, európai menekülttáborba helyezték át. Így csak még jobban bonyolította a helyzetet, hogy egyes kritikusok azt állítják: a társulat benyomult a politika területére és megpróbálja Orbán Viktor szekerét tolni a választások előtt. A miniszterelnöktől nem idegenek a rasszista megszólalások. Bírálatok érték, amikor például tavaly kijelentette, hogy az etnikai homogenitás nélkülözhetetlen a gazdasági sikerekhez, és hogy a túlzott keveredés bajjal jár. Ráadásul az új helyszín rögtön emlékezetbe idézte a három évvel ezelőtti állapotokat a Keleti pályaudvarnál.

Ókovács Szilveszter vita helyett vagdalkozik

Ókovács Szilveszter a lapnak cáfolta, hogy bármilyen formában utalni kívántak volna az akkori eseményekre. Azt pedig betegesnek minősítette, hogy a kormányfő mellett akartak volna kiállni. Fischer Ádám azonban úgy látja, hogy itt igenis politikai produkcióról van szó, amely nem jóhiszemű. A karnagy szerint a darab a választási kampány része. A művel az alkotók tiltakozni szeretnének, mert úgy érzékelik, hogy a Nyugat kettős mércét alkalmaz. Egyúttal igazolni igyekeznek, hogy Magyarország jobb a Nyugatnál, amely még rasszista is a magyar jobboldal szemében. Máskülönben mi a csudának állította volna színre az Operaház a Porgy és Besst, mindössze két hónappal a választás előtt?

(Forrás:The Guardian)

Szelestey Lajos  lapszemléje

Hasonló:

A cipollaság árnyékában

2 hozzászólás

 • 2018.02.12 - 12:48
  Közvetlen hivatkozás

  FISCHERT IS OKOVACSOT IS EJTENI NULLA ALÁ.NEM A CSOROKAT SZOPATNI KISKOCSOGOK HANEM EZEKNEK TELJES ADOELLENÖRZEST MERT A RABSZOLGATARTAS TETEJÉN EZEK VAGDALKOZNAK ES VIGAN ELNEK ALLAMI PÉNZKBÖL IS.AKI NEM ITTHON ADOZIK ATTOL MEGVONNI AZ ALLAMPOLGARSAGOT

  Válasz
  • 2018.02.12 - 18:46
   Közvetlen hivatkozás

   Nem tudom miről zagyválsz. A cikket olvasva úgy értelmeztem,hogy egy színművet úgy vittek adásban, hogy az akkorri kot teljesen ellentétesen mutattak be. Nem láttam az előadást, de eltudom képzelni, hogyan nézne ki, ha az “EGRI CSILLAGOKBAN”a várt védő asszonyok Vajna Andi ruházatában védték volna , vagy Válogatottunk Balázs kapitánya milliós kocsiján , gyözelem után űldözné a törököket. Az a gyanúm, hogy posványba süllyedt a művészi ötlet. ( hülyén újra feldolgozni(lopni) tudnak, félnek a jelen valódi, igazi értelmét feldolgozni) Ha valaki nem új témát vet fel, a kor jellegét a szinpadon ne válltoztassa!!!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük