Városi kurír
A napi fontos.

Szégyenletes botrány az operában

2 69

A regnáló hatalom egyik képviselője ismét azt hitte, hogy úgy mint itthon, a  nagyvilágban is azt tehetnek, amit csak akarnak. Az Operaház főigazgatója fittyet hányva a szerző örököseinek rendelkezésére, meghamisította az USA komolyzenei életének egyik legfontosabb örökségét.

Porgy és Besst befogva Orbán szekere elé

Védekezik a magyar Operaház, mert rassszizmussal vádolták meg, miután az alkotók, a Gerschwin-fivérek akaratával ellentétben túlnyomórészt fehér szereplőkkel vitték színre a Porgy és Besst. Ráadásul a történetet a 20-as évek Dél-Carolina-i szegény fekete közösségéből egy mai, európai menekülttáborba helyezték át. Így csak még jobban bonyolította a helyzetet, hogy egyes kritikusok azt állítják: a társulat benyomult a politika területére és megpróbálja Orbán Viktor szekerét tolni a választások előtt. A miniszterelnöktől nem idegenek a rasszista megszólalások. Bírálatok érték, amikor például tavaly kijelentette, hogy az etnikai homogenitás nélkülözhetetlen a gazdasági sikerekhez, és hogy a túlzott keveredés bajjal jár. Ráadásul az új helyszín rögtön emlékezetbe idézte a három évvel ezelőtti állapotokat a Keleti pályaudvarnál.

Ókovács Szilveszter vita helyett vagdalkozik

Ókovács Szilveszter a lapnak cáfolta, hogy bármilyen formában utalni kívántak volna az akkori eseményekre. Azt pedig betegesnek minősítette, hogy a kormányfő mellett akartak volna kiállni. Fischer Ádám azonban úgy látja, hogy itt igenis politikai produkcióról van szó, amely nem jóhiszemű. A karnagy szerint a darab a választási kampány része. A művel az alkotók tiltakozni szeretnének, mert úgy érzékelik, hogy a Nyugat kettős mércét alkalmaz. Egyúttal igazolni igyekeznek, hogy Magyarország jobb a Nyugatnál, amely még rasszista is a magyar jobboldal szemében. Máskülönben mi a csudának állította volna színre az Operaház a Porgy és Besst, mindössze két hónappal a választás előtt?

(Forrás:The Guardian)

Szelestey Lajos  lapszemléje

Hasonló:

A cipollaság árnyékában

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ