Megnevezte az OLAF, hol kell keresni a csalás szervezőit a Tiborcz-ügyben - Városi Kurír

Sorting by

×

Megnevezte az OLAF, hol kell keresni a csalás szervezőit a Tiborcz-ügyben

Hét céget és ennél is több magánszemélyt nevezett meg érintettként az Elios-ügyben az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF. 

Hirdetés

Ennyi résztvevő bőven elég a bűnszövetséghez vagy a bűnszervezethez, de persze csak akkor, ha a Polt Péter vezette ügyészség vizsgálata talál bizonyítékot bűncselekményre. Az uniós szervezet mindenesetre költségvetési csalás gyanújával adta át a dokumentumokat a magyar hatóságoknak és javasolta a szervezett bűncselekmény nyomainak vizsgálatát is.

Milyen alapon állítja az OLAF, hogy szervezett csalás nyomaira bukkant az egy időben a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében álló Elios Innovatív Zrt. által elnyert, uniós támogatásból megvalósult közvilágítási projekteknél? Ezt részletezi a 24.hu cikksorozatában. Most a projektek körül bábáskodó cégek és magánszemélyek hálóját vették számba.

A szervezőt nem az egyes önkormányzatoknál kell keresni, hanem inkább a tanácsadók, illetve az azok mögött álló magánszemélyek között.

Erre következtetett az OLAF abból, hogy a vizsgált 35 beruházás mindegyikében hasonló koreográfia alapján zajlottak a pályázatok. Rendre ugyanazok a tanácsadók bukkantak fel, ráadásul közöttük, illetve a tendernyertes Elios között átfedéseket, némelykor összeférhetetlenséget tártak fel. Az összeférhetetlenség pedig az uniós szabályok szerint a legsúlyosabb szankciót vonja maga után: 100 százalékos támogatásmegvonást.

A tanácsadók közül főszerepet játszott, 22 projektben működött közre a Sistrade Kft.. Jellemzően az önkormányzatoknak segédkezett az előkészítésben, többnyire az energetikai tanulmányokat készítette el. Az előkészítés pedig meghatározta a további ügymenetet, ekkor lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. És rendre az Eliost találták meg.

A Sistrade részvétele a projektek előkészítésében összeférhetetlen, mert tulajdonosa és vezetője, Hamar Endre, kapcsolódott az Elioshoz, amely megnyerte a közbeszerzést.

Az Eliost előnyös helyzetbe hozták: irányított tenderfeltételek révén, továbbá hozzáfért bizalmas információkhoz, amikhez más pályázók nem – így summázta a problémát az OLAF.

Hamar Endre 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. Hamar egy másik cégben, az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben is érdekelt volt, amely projektmenedzsment szolgáltatást nyújtott kilenc, szóban forgó tendernél. 2013 áprilisa és 2014. áprilisa között Hamar egyszerre volt tulaj az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben és az Eliosban.

Az Euproban illusztris üzlettársa is akadt: Kárpáti Péter György. A Lázár János holdudvarához sorolt üzletember már a legelső beruházásnál, Hódmezővásárhelyen adta a közbeszerzési tanácsokat egy másik cége, az Ész-Ker Kft. révén, később pedig a közvilágításnál nagyobb pályán tarolt: eddigi legnagyobb trófeája egy 5 milliárd forintos megbízás a Miniszterelnökségtől.

Kizárólag közbeszerzési tanácsokat adott, de azt 15 projektnél a Bokor Gergő érdekeltségében álló Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft. Közreműködése révén 11 önkormányzati tenderen legalább 3,2 milliárd forintnyi megrendelést nyert az Elios. Annyi kapcsolatot mutattak ki az Eliossal, hogy Bokor Gergő még 2011-ben dolgozott Nemes Lajos mérnök-vállalkozónak egy Euro Project Kft. nevű cégben. Nemes pedig 2012-ben egy ideig történetesen az Elios ügyvezetője volt.

Az OLAF-jelentés az érintett cégekben lévő tényleges tulajdonosok, illetve a cégjegyzésre jogosult, a tényleges befolyással rendelkező magánszemélyek hálóját vázolta fel.

Hamar Endre és Tiborcz István esetében azonban más üzleti kapcsolataikat is megemlítik.

Azt, hogy már az Elios-összeférhetetlenség előtt, 2013 januárja előtt üzlettársak voltak, egyenesen Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltat Kft.-nek (később IBC-Project) hívták a közös cégüket.

Tiborcznak magában az Eliosban formálisan csak 2014 és 2015 áprilisa között volt tulajdonésze, igazgatósági tagként pedig 2009 augusztus és 2014 január között működött.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Csak mi nyerjünk lámpa-ügyben – Tiborcz, meg én!

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.