A Google szexbotránya

Óriási botrány robbant ki a Google kereső funkciója körül. Kiderült, hogy a világon vezető keresőszoftver segítségével több esetben is meg lehetett találni szexuális- és egyéb bűncselekmények áldozatainak adatait, holott ezt minden létező törvény tiltja.

Áldozatvédelem = 0 ?

A szexuális bűncselekmények áldozatai rettegnek attól, hogy kiszivárog, mi történt velük, ezért aztán a világ valamennyi demokráciájában különösen védik anonimitásukat. Erre a szabályra hány fittyet – mint az kiderült – a Google, a világ legnagyobb kereső programját üzemeltető cég. Az óriás keresési funkciójával ugyanis nagyon sokszor nemcsak az elkövetők, de az áldozatok adataira is rá lehet keresni, divatosan szólva:  azokat is “meg lehet guglizni”.

A The Times  magazin munkatárstársa vette észre, hogy ha rákeres egy elkövetőre, gyakran áldozata adatai is automatikusan megjelennek. A Survivors Trust az Egyesült Királyságban működő szervezet. A csoport támogató szolgáltatást nyújt a nemi erőszak, a szexuális erőszak és a szexuális zaklatás áldozatainak, túlélőinek. A szervezet egyik igazgatója, Fay Maxted elmondta, hogy több áldozat nevét megtalálták a kereső használatával.

A Google szóvivője szűkszavúan annyit fűzött a hírhez:

 “Nem engedélyezzük az olyan típusú kereséseket, amelyek sértik a törvényeket, vagy saját politikánkat, és eltávolítottuk azokat a példákat, amelyek tudomásunkra jutottak.”

Alighanem nem vagyunk egyedül, akik egy kissé vérszegénynek érezzük a vállalatóriás reakcióját. A Városi Kurír  bízik  benne, hogy a háttérben már lázasan dolgoznak azon, hogy a fenti esetek többé ne ismétlődhessenek, meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük