Brückner Gergely: a rendszer kedvezményezettjei rengeteg, Orbánnak kedves dolgot támogatnak

Magyarország legújabb vagyonos rétegéről, a Fidesz által kiépített rendszer fő haszonélvezőiről, vagyis a NER lovagokról beszélt Brückner Gergely, az Index gazdasági újságírója a Klubrádióban. A beszélgetés legérdekesebb részeit próbáljuk visszaadni mindazon olvasóinknak, akiknek nincs lehetőségük a Klubrádiót hallgatni.
[mnky_ads id=”4668″][mnky_ads id=”4670″]

“Mészárosizálódás”

Brückner elsősorban azokról az üzletemberekről akart írni, akik a Fidesz regnálása idején váratlanul robbantak be és emelkedtek fel az üzleti életben, és jellemzően állami segítséggel működtetik vállalkozásaikat:

„Olyan fiatalemberekről írtam, akiknek a korábbi üzleti múltja nem volt értelmezhető, hirtelen robbantak be akár üzleti, akár rokoni, akár baráti alapon ebbe a körbe, és úgy emlegetjük őket, mint üzletemberek, vagy vállalkozók. Ez azonban valamiféle hamis képet fest, hiszen ezeknek az embereknek nem kell az üzleti életre oly jellemző termékfejlesztéssel, piackereséssel, hitelfelvétellel bajlódniuk. Ők bekerülnek ezekbe a helyzetekbe, olyan vállalatok fölött szereznek kontrollt, amelyek kedvező állami szabályozás mellett generálják a cash flowt. Szóval ők inkább jelképeznek egy NER világot, és nem működtetik azt.”

[mnky_ads id=”4668″][mnky_ads id=”4670″]
Mint mondta, 2010 körül nagyon komoly értelmiségi réteg dolgozott a Fidesz körül, amelyek jól ismerték fel a problémákat, csakhogy erre a párt rossz válaszokat adott:

„Ez önmagában lehetett volna egy jó cél, de az a baj, hogy ebből a mindennapi életben egy mészárosizálódás lett, tehát mindent ugyanannak a körnek adtak, nem életképes és versenyképes cégeket támogattak. Arról a világról, amiről írtam, messzemenően elmondható, hogy függenek a rendszertől. Ha Mészáros Lőrinc megveszi a különböző médiaérdekeltségeket, azok attól kezdve rendre kapják az állami hirdetéseket. Vagy, ha Mészáros Lőrinc megvesz egy ásványvízcéget, rá egy évvel megkapja a MÁV teljes rendelését. Nagyon sok ilyen példát lehet mondani.”

Ha tényleg egyenlő lesz a pálya

Az újságíró szerint érdekes kérdés, hogy amikor változik a politikai helyzet, és ezek a cégek – amelyek addig nem mérettek meg a valódi piacon – esetleg elesnek az állami megrendelésektől, akkor hogyan boldogulnak majd. Vissza tudják-e fizetni a hiteleiket, vagy azok első körben az azt nyújtó bankoknak, de hosszabb távon akár az országnak is veszteséget okozhatnak, hiszen ezt a hitelmennyiséget, már az ország is megérezné:

„Az egy kifejezetten nehéz kérdés, hogy egy esetleges kormányváltáskor mi legyen ezekkel a cégekkel, az ebül szerzett céget ebül is vegyük vissza, vagy minden maradjon a régiben, de teremtsünk versenyhelyzetet.”

A cikkekben megszólaló, vagy a megírásban segítő szereplőkről azt mondta, névtelenül sokan szívesen segítettek neki. Egyrészt azért, mert büszkék voltak rá, hogy ezt 30 évesen megengedhetik maguknak, másrészt azért, hogy megkülönböztessék magukat a többiektől, és elmondhassák, ők már korábban is megengedhették maguknak mindezt.

„Ők úgy érzik, hogy hét közben nagyon aktívak, ezért megérdemlik a hétvégi londoni kiruccanásokat magángépestül, mindenestül. Titkos ivóklubokban isznak méregdrága italokat, és van egyfajta rivalizálás is, hogy ki mit engedhet meg magának.” /……./ “„Azt tapasztaltam, hogy valóban van egy másodgenerációs csapat, akinek már az édesapja is megszerezte a vagyont, nyugaton tanultak, valóban értenek a borokhoz. Illetve vannak azok, akik tenyeres-talpas módon viselkednek, nem azokat a márkákat választják, amelyek valóban a minőséget képviselik, hanem azokat, amelyek drágák, és lehet velük villogni.”

Mindenki hallgat

Az Index újságírója szót ejtett arról is, hogy 20 éves pályafutása alatt alig valaki beszélt neki korrupcióról, és aki beszélt róla az is tagadta, vagy magyarázta:

„Ennek a körnek a tagjai is azt gondolják magukról, hogy nagyon tehetségesek és okosak, ennek köszönhetik a sikereiket. De volt, aki azt mondta magáról, hogy bár a maga erejéből is befutott volna, de meghozta azt a döntést, hogy elfogadta a kapcsolati háló segítségét. Ez a döntés segítette hozzá, hogy gyorsabban befusson. Ennek viszont az volt az ára, hogy tudta, egyetlen független gazdasági magazin sem teszi majd a címlapjára, nem lesz belőle példakép, mert őt már úgy könyvelték el, mint egy politikai rendszerhez kapcsolódó üzletember. (…) A maximális lojalitás a kulcs. Sokan baráti, családi alapon is kötődnek akár bizonyos politikusokhoz, akár a világhoz. És azt lehet megfigyelni, hogy kedvezményezettek rengeteg Orbán Viktornak kedves dolgot támogatnak. Ilyen módon van egy-két transzparens módon is nyomon követhető visszacsurgatás.”

[mnky_ads id=”4668″][mnky_ads id=”4670″]
Forrás: Klubrádió

Mészáros Lőrinc, ha szarba tenyerel, akkor is aranyat talál?

Mészáros “agybannagy” Lőrincet 476 milliárddal támogattuk

Ezeket a cégeket vette meg tavaly Mészáros Lőrinc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük