Connect with us

Budapesti hétköznapok

Budapest Pride: pártok, amik csatlakoznak a vonuláshoz és amelyek nem

Budapest Pride: pártok, amelyek csatlakoznak a vonuláshoz és amelyek nem
Megosztás

Szombaton -22-én- 29. alkalommal rendezi meg a Szivárvány Misszió Alapítvány szervezésében Budapesten a Pride felvonulást, ami délután 3 órakor indul a Podmaniczky utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre, a Civil Faluhoz. Ott mond beszédet 17 órától többek között Karafiáth Orsolya, író, költő, az idei Pride házigazdája.

Pártok, politikusok, akik ott lesznek, akik biztosan nem és akik még vacillálnak

  • Karácsony Gergely főpolgármester elmegy, de nem fog beszédet mondani.
  • Vitézy Dávidról nincs információ, sajtóirodája azt írta:

„a Budapest Pride ünnepélyes megnyitóján képviselőjelöltjeink közül részt vett Gál József és Merker Dávid is, így fejezve ki támogatásunkat az esemény iránt”.

  • A Momentum idén is saját kamionnal megy a Pride-ra, a párt

„országgyűlési képviselői, elnökségi tagjai, fővárosi és vidéki polgármesterei, képviselői nagy számban fogják képviseltetni magukat” a felvonuláson.

  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megy a Pride-ra, ők tematikus szivárványos nyakkendős kétfarkú kutyával készültek.
  • Magyar Péterék nem válaszoltak, ám a politikus korábban azt mondta a Magyar Narancsnak: nem gondolkodott a kérdésen, de szerinte sem ő, sem fővárosi képviselőik nem mennének ki.

„Ha meghívják a pártot, eldöntik a képviselők, de nem hiszem, hogy ez egy politikai felvonulás. (…) nyugodtan lehet Pride, csak ne várja el senki, hogy mindenki ott legyen.

  • A Párbeszéd-Zöldek is több politikussal képviselteti magát, ott lesz Szabó Rebeka, Barabás Richárd és Szabó Tímea is, valamint a pártból kilépő Tordai Bence is.
  • A DK is ott lesz, ők azt írták:

„ahogy megalakulásunk óta minden évben, úgy idén is együtt vonulunk az LMBTQ közösséggel”.

  • A Mi Hazánk ellentüntetést szervezett, amelyre nem kaptak területfoglalási engedélyt a rendőrségtől. A párt szerint ez azért van, mert

„a kormányzat idén ismét letérdelt a homoszexuális lobbi előtt, június 22-ére ezúttal egyszerre, az első lehetséges napon 0 óra 0 perc 0 másodperckor érkezett mindkét bejelentés, mire a rendőrség még csak nem is osztotta meg az Andrássy utat széltében vagy hosszában, hanem teljes egészében, kizárólag az LMBTQP-propagandistáknak biztosítja a vonulást”

  • A Jobbik-Konzervatívok idén sem vesz részt az eseményen, mivel

„egy normális országban senkinek sem kell szándékosan figyelemfelhívó módon, sokszor a jóízlés határait messze meghaladó, provokatív eszközökkel saját eltérő nemi identitására, beállítottságára felhívnia a figyelmet”.

  • A Fidesz és az MSZP csütörtök délutánig nem válaszoltak a Telex kérdésére.

A kánikulára való tekintettel…

A szombati Pride alatt rendkívüli kánikula várható, ezért az esemény honlapján található térképen a szervezők a közkutakat is bejelölték.

„És az éjjel, mint tudjuk, soha nem érhet véget, tartjuk is magunkat ehhez – bár a vár előtt 20.00 órakor zárul a mókatár, de este 10-től a Budapest Parkban folytatjuk az elmaradhatatlan Rainbow Partyval, az ország legnagyobb LMBTQ bulijával! Találkozzunk ott is, és vezessük le ezt a mozgalmas napot hajnalig tartó tánccal!”

-írták honlapjukon, akol a teljes program és az össze tudnivaló megtalálható.

Szabályok

A Budapest Pride szervezőinek legfőbb célja, hogy az eseményeink mindenki számára biztonságosak legyenek és kellemes kikapcsolódást nyújtsanak. Ehhez azonban az együttműködésetekre is szükség van. Fontos, hogy mindannyian betartsuk a Budapest Pride Házirendjét.

A felvonuláshoz csatlakozhat bárki, aki egyetért a Budapest Pride céljával és eszmeiségével, valamint minden helyzetben erőszakmentesen és békésen viselkedik. Arra kérünk, hogy ne ülj fel semmilyen provokációnak, ha bármi ilyennel találkozol, szólj egy menetkísérőnek.

Fontos tudnotok, hogy

a szervezők és menetkísérők a rendezvényen való részvételt belépéskor megtagadhatják, vagy a felvonulás folyamán bármikor kizárhatnak egy felvonulót, ha úgy látják, hogy az adott személy részvétele veszélyeztetné a rendezvény célját vagy békés lebonyolítását.

Szerző