Connect with us

Kerítésen innen

Pressman: 35 ország fejezte ki aggodalmát a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ törvények miatt

Pressman: 35 ország fejezte ki komoly aggodalmát a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ törvények miatt
Megosztás

Nem ez az első alkalom, hogy nagykövetségek közleményt adnak ki arról, hogy aggasztónak tartják az LMBTQ közösséget megbélyegző magyar jogszabályokat és a politikai retorikát. 2021-ben 30, 2022- ben 42, 2023-ban 38 ország budapesti nagykövetsége írt alá egy hasonló nyilatkozatot.

35 ország ….

„Most először számos ország egyesült és fejezi ki komoly aggodalmát a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ törvények miatt, és azok megszüntetését követeli. Egyhangúlag sürgetik, hogy szűnjön meg az LMBTQ személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tétele”

– mondta el David Pressman amerikai nagykövet a Telexnek annak a nyilatkozatnak kapcsán, melyben idén az Egyesült Államokkal együtt 35 ország budapesti nagykövetsége és több kulturális intézet is támogatásáról biztosította a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjait a 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából.

A nyilatkozatot a következő nagykövetségek és kulturális intézetek írták alá:

Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna, Flandria Diplomáciai Képviselete, British Council, Camões Intézet, Cervantes Intézet, Cseh Centrum, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest

Idén először nevezik politikai indíttatásúnak az LMBTQ-közösség megkülönböztetését

„Elutasítunk és elítélünk minden erőszakos cselekményt, gyűlöletbeszédet, zaklatást, megbélyegzést és diszkriminációt, amely egyének és közösségek ellen szexuális irányultságuk, nemi identitásuk, nemi önkifejezésük vagy nemi jellemzőik alapján irányul, és támogatjuk az ilyen cselekményekkel szembeni küzdelmet.

Ebben a tekintetben komoly aggodalommal tölt el minket minden olyan újabb, Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazás és politikai retorika, amely nincsen összhangban a megkülönböztetésmentességnek, a nemzetközi emberi jognak és az emberi méltóságnak az alapelveivel, és hozzájárul az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez.

Ide tartoznak azok a politikai indíttatású törekvések, amelyek az LMBTQI+ személyeket és családtagjaikat, illetve az LMBTQI+ személyek könyvekben, kulturális intézményekben és a médiában való megjelenítését veszik célba. Ki kívánjuk hangsúlyozni, hogy itt is és máshol is fontos, hogy a vezetők és a kormányok tisztelettel viseltessenek az LMBTQI+ közösség és az LMBTQI+ személyek iránt, megvédjék az ebbe a közösségbe tartozók jogait, és

felszámolják a velük szemben diszkriminatív törvényeket, gyakorlatokat és politikákat”

– írják. A nyilatkozatban azt is kiemelték, hogy a Budapest Pride a régió leghosszabb múltra visszatekintő LMBTQI- rendezvénye, amelynek fontos szerepe van a befogadóbb és egyenlőbb társadalom megteremtésében.

Piknik

David Pressman – aki egyike az ország hat vállaltan meleg nagykövetének – az országba érkezése óta aktívan kiáll a magyarországi LMBTQ-közösség mellett, tavaly a Budapest Pride nyitórendezvényén mondott beszédet, amire a magyar kormány is reagált. A Pride hónap lezárásaként pedig az amerikai nagykövetségen rendezett családi pikniket, amit idén is megtartanak majd. Pressman arra a kérdésre, hogy meghívott-e valakit a Fideszből vagy a kormányból az amerikai nagykövetségi piknikre, a Telexnek azt válaszolta:

„Sokukat meghívtam, és remélem, hogy el tudnak jönni. Minisztereket, magas rangú tisztviselőket és véleményvezéreket is. Szerintem a részvételük erőteljes nyilatkozat lenne, és nagyszerű lehetőség arra, hogy azok az emberek, akik esetleg nem értenek egyet, összejöjjenek, találkozzanak és lássák, hogy az LMBTQ közösségben nincs semmi félelmetes. Nagykövetként tényleg próbáltam – ez az egyik legnehezebb dolog ebben az országban – összehozni azokat az embereket, akik nem értenek egyet egymással. Próbáltam sokféle módon tenni azért, hogy legyen köztük párbeszéd. De természetesen a Fidesz tagjait, az ellenzék tagjait és minden releváns politikai szereplőt Magyarországon szívesen látunk az eseményen, amelyet nagy örömmel és tisztelettel rendezek az Egyesült Államok nevében.”

A szóban forgó törvényt még 2021-ben fogadta el a fideszes többségű parlament

Akkor jó darabig egy széles társadalmi támogatottságú – az ellenzék által is támogatott – pedofilellenes törvényt készült elfogadni az Országgyűlés, kritika csak épp amiatt érte a tervezetet mind civil, mind ellenzéki oldalról, hogy nagyrészt kimaradtak belőle a gyermekvédelmi elemek, az áldozattá vált gyerekek segítése. Egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba aztán utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.

Forrás

Szerző