Évi 89 ezer forintot vesz el a kormány a dolgozóktól 0 186

A cafeteria megnyirbálását a cégek és a szakszervezetek egyaránt ellenzik, de a kormány hajthatatlan. Mindenki veszít az ügyön.


Jelentősen átszabnák a cafeteriát jövőre, számos juttatásnál megszűnne a kedvező adózás. A tervezett lépés nagyon sokakat érint: a 4,4 millió foglalkoztatott csaknem felét, úgy kétmillió embert.

Nem gyakran fordul elő, de a kormány terve most szövetségbe kovácsolta a munkaadókat és a munkavállalókat, a kormánnyal szemben. A dolgozók havi csaknem 7500 forintot, éves szinten kis híján 89 ezer forintot veszítenének. Akár meghagyják a cégek a cafeteriát, akár megszüntetik, és hozzácsapják a bérhez.

Ha elveszik a juttatások jelentős részét, akkor romlani fognak a hosszú évek során kialkudott bérpozíciók, vetítette előre a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) elnöke, Kordás László.

A szakszervezetek annak idején nem túlságosan lelkesedtek a juttatások körének kiszélesítéséért, de azóta már inkább az előnyöket látják. Például hogy akik egyébként nem mennének el pihenni, nem költenének nyugdíjpénztárra, egészségpénztárra, azok is megvalósítják ezeket, munkáltatói támogatással, állami adókedvezménnyel. Azt is belátták időközben, hogy a cafeterián keresztül nettóban többet kaphatnak meg a dolgozók, mint bérként. Ezért hajlandóak voltak a bruttó bérkövetelés egy részéről lemondani, ha cserébe biztosított a munkáltató juttatásokat. A kompromisszum mindkét félnek előnyös volt, és a béralku részévé vált, magyarázta.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a MASzSz is egyetért azzal, hogy egyszerűsíteni, szűkíteni kellene a juttatásokat.Szerintük azonban a munkavállalást, a családokat kellene támogatni. Eszközként pedig azokat a juttatásokat megtartani (a többi között a feljebb felsorolt megszűnőket), és akár adómentessé tenni, amelyek ezen célok megvalósítását elősegítik.

Csúsztatás, hogy a munkáltatók kérték

A VKF-en egyébként a kormány oldaláról a cafeteria megnyirbálása mellett egyedüli érvként most az egyszerűsítés, adminisztrációcsökkentés került elő. Ez az érv Kordás László szerint elég gyenge lábakon áll. Varga Mihály pénzügyminiszter is tett korábban olyan kijelentést, hogy a munkáltatók igényeire reagálva készült a tervezet. A VOSZ főtitkára szerint azonban csúsztatás, hogy a vállalkozások kérték volna az adminisztráció egyszerűsítését.

A juttatás csak lehetőség. A cég dönti el, adja-e vagy sem. Ha adja, akkor tisztában van azzal, hogy milyen adminisztrációval jár, tette hozzá.

DK: a kormány vonja vissza a cafeteriát érintő megszorításokat!

Igazságtalannak tartja a Demokratikus Koalíció (DK) a cafeteriát érintő és mintegy kétmillió embert sújtó “megszorításokat”, ezért az ellenzéki párt azok visszavonását követeli.

Arató Gergely frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján elmondta: az eddigi jogosultak számára évi 88 ezer forintos veszteséget jelenthet a döntés. Különösen rosszul járnak azok, akik lakóhelyüktől távol dolgoznak, mert megszűnik a közlekedést, valamint a lakhatást érintő adókedvezmény – fűzte hozzá.

Szerinte a kabinet “durva csúsztatásokat” fogalmazott meg a kérdésben amikor azt állította: a munkaadók kérték a változtatást. Cáfolta azt a kormányzati érvelést is, miszerint a pluszjuttatások kedvezményes adóztatásának megszüntetésével a bérek növekednének.

A döntés nem több, mint egyszerű megszorítás, amellyel a kormány azoknak a terheit növeli, akik már eddig is az adóterhek többségét viselték – jelentette ki Arató Gergely.


(Forrás: 24.hu, MTI)

Kapcsolódó:

Csak a Szép-kártya ússza meg – 2019-től az összes többi cafetéria megszűnik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

Kálmán László: Miért szégyellje magát Gerő?

Az ATV baromi semlegessége – ellenzéki mivolta? – tudatában egy nappal azután, hogy a kormánymédia felnyomta Kálmán Olgát közösségi oldalára …

aurora

Első fokon pert nyert a Fővárosi Törvényszéken a 8. kerületi Auróra Közösségi Ház a Magyar Hírlap és a Pesti Srácok …

kover

Elvileg kijár egy házelnöknek a tisztelet, mondom: elvileg. Ám Kövér László, a magyar közszolga ebben is illiberális, vagyis mindent megtesz, …

Tudjátok, én balga még mindig hiszek abban, hogy ősszel az ország jelentős részében a Fidesz jelöltjével szemben egy ellenzéki alkalmas …

Pin It on Pinterest