Csökken a felsőoktatási hallgatók száma 

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány lépései eredményeként ma 100 ezerrel kevesebb fiatal tanulhat a felsőoktatásban, mint a Gyurcsány-kabinet idején – jelentette ki Arató Gergely, a DK szakpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján. 

4,2 helyett mindössze 2,9 százalék

Arató Gergely azt mondta: míg a Gyurcsány-kormány időszaka alatt a teljes népesség 4,2 százaléka volt felsőoktatási hallgató, ma már ez az arány csak 2,9 százalék. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik felsőoktatási hallgató eltűnt az elmúlt tíz évben – tette hozzá.

A DK szerint ez annak a következménye, hogy az Orbán-rendszer időszaka alatt nőttek a tandíjak, csökkentek az államilag finanszírozott férőhelyek, valamint szakokat tiltanak be és egyetemeket üldöznek el.

Megbocsáthatatlan!

Kijelentette: a DK szerint megbocsáthatatlan, hogy ma 100 ezerrel kevesebb fiatal tanulhat, mint a Gyurcsány-kormány idején, és az is, hogy a kormány olyan lépéseket tervez, amelyek tovább szűkítenék a felsőoktatásba való bekerülést. Ez igazi bűn egy ország ellen, ezzel lehet egy nemzetet örökre elsüllyeszteni – fogalmazott.

Közölte: a DK szélesre tárná az egyetemek kapuit, és minél több fiatalnak tenné lehetővé, hogy felsőoktatásban tanulhasson.

A főpolgármester-választásról kérdésre válaszolva Arató Gergely azt mondta: ha lesz határozott kezdeményezés az előválasztást illetően, akkor a DK részt vesz ezen, de csak később döntenek arról, hogy milyen jelöltet támogatnak.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Példátlan az unióban, amit a magyar kormány tesz a felsőoktatással

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük