Demokrata-próba

Orbán Viktor Strachéval tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az általa támogathatatlannak mondott,  „a magyarokat” vérig sértő Weber nem számíthat a Fidesz szavazataira. Azóta a Fidesz-hű (köz)média is keresi az esélyes vetélytársat…

Orbán politikája mindenképp rossz számításon alapul

És aki keres, talál! Meglehet, nem is csak a Néppártban – de ott is. A legtöbbet emlegetett politikus Michel Barnier.

A Népszava így latolgat:

Elemzők szerint ha Orbán Viktor tudja, hogy Webernek vége, Barnier a jövő embere, és az elmúlt hetekben ez a logika diktálta, hogy szisztematikusan élezte a konfliktust az EPP jelenleg hivatalos csúcsjelöltjével, akkor valóban ellenfelei előtt járt néhány lépéssel.

Magam nem vagyok elemző, ezért nyugodtan gondolhatom, hogy végső soron Orbán politikája mindenképp rossz számításon alapul. És természetesen tulajdonképpen hihetetlenül aljas: a hibbantnak tűnő migránsozás-sorosozás; az, ahogyan a problémát kiszakítja a valóságból; ahogy őrültségeknek vagy közönséges ostobaságoknak tűnő dolgokat hord összevissza… Egész „illiberalizmusa”, „régi vágású kereszténydemokráciája” meg a többi handabanda egyszerűen gyomorforgató. Ahogy állandóan „a magyaroknak” képzeli magát; ahogy „nemzeti egységről” hazudozik – talán önmagának is – egy olyan országban, amely nagyon régen nem volt ennyire ellenségesen megosztott

De persze Orbánról mindent tudhatunk – azt is, hogy az EU politikájának alakításában nem osztanak neki jó lapot.

Csak rajtunk múlik

Ám Weber esetleges ellenjelöltjeiről, pontosabban a szóba jöhető néppártiakról jó volna tudnunk, hogyan is gondolkodnak Orbánról, az EU jövőjéről. Weber azt mondta, hogy nem akar a Fidesz szavazataival nyerni.

Nos, itt az alkalom az esetleges vetélytársak számára: demokratáknak nem lehet gond annak kimondása, hogy ők sem igénylik Orbánnak és pártjának támogatását. Megmutathatják, hogy valóban vannak közös értékeik.

Ha így történik, akkor elmondhatjuk: most már valóban csak rajtunk múlik, meddig viseljük el azt a szörnyállamot, amelyet Orbán és társasága  igaz, jelentős lakossági támogatással  létrehozott.

Kapcsolódó

Weber: Magyarország rossz irányba tart

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük