OBH: bírósági vezetők határozatuk visszavonására szólították fel az OBT tagjait

A közlemény szerint a Debreceni Ítélőtábla, az Egri Törvényszék, a Nyíregyházi Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Miskolci Törvényszék elnökei, továbbá a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletén jelen lévő bírósági vezetők megdöbbenéssel értesültek az OBT szerdai ülésének határozatáról, amellyel az OBH-elnök elmozdításának kezdeményezéséről határozott.

„A magyar bírói kar megvonta a bizalmat”

„Az OBT döntése ellen leghatározottabban tiltakozunk, és valamennyien elhatárolódunk attól” – szögezték le.

Emlékeztettek arra, hogy a 2018. október 9-i póttagválasztó küldöttértekezleten „Magyarország bírói kara megvonta a bizalmat” az OBT-től, és egyértelműen kinyilvánította, hogy tevékenységéhez a jövőben semmilyen módon nem járul hozzá, azt nem támogatja, „ekként az OBT legitimitását vesztette”.

Egyúttal felszólították „a bírói eskütől drámaian eltávolodott, a választóik, azaz a magyar bírói kar bizalmát vesztett Országos Bírói Tanácsot”, hogy döntését haladéktalanul vonja vissza, és a bírói karra – amely az OBT működésével kapcsolatosan többször is kifejezetten és határozottan adott hangot egyet nem értésének – a jövőben semmilyen formában ne hivatkozzon.

Az OBH szerint az OBT alaptalanul vádaskodik

Az OBT a honlapján tette közzé szerdai határozatát, erre az OBH aznap közleményében úgy reagált, hogy az OBT alaptalanul vádaskodik. Az Igazságügyi Minisztérium az üggyel kapcsolatban – szintén szerdán – azt közölte: az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát mihamarabb fel kell oldani.

Handó Tünde OBH-elnök csütörtökön Miskolcon, egy más témájú sajtótájékoztatón kijelentette, áll bármilyen vizsgálat elé: mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Handó Tünde leváltását követeli az országgyűléstől az Országos Bírói Tanács – Frissítve az Igazságügyi minisztérium közleményével!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük