Frissítve! DK: barbárság, hogy lefestették a Karmelita kolostor freskóit!

A Demokratikus Koalíció (DK) felháborító barbárságnak tartja, hogy a Karmelita kolostor felújítása során több mint 200 éves freskókat festettek le, ezért kezdeményezi az Országgyűlés kulturális bizottságának összehívását és az UNESCO-hoz (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) fordul az ügyben – közölte Gréczy Zsolt a DK országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

A kulturális örökség egy darabjának barbár elpusztítása

A politikus úgy fogalmazott: a „magyar kulturális örökség egy darabjának barbár elpusztításáról”, vagy legalábbis „súlyos károkozásról” van szó, ugyanis kiderült, hogy a felújított Karmelita kolostorban fehér festékkel festettek le több mint 200 éves freskókat azért, hogy az épület puritán külsőt mutasson Orbán Viktor új munkakörülményeiről.

A képviselő szerint a török hódoltság és a Rákosi-korszak idején volt példa ehhez hasonló barbárságra.

Gréczy Zsolt közölte: a történtek miatt kezdeményezte az Országgyűlés kulturális bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, emellett az UNESCO-t is tájékoztatja a drámai fejleményről.

Az Index hétfőn írt arról, hogy a Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese áldozatul esett a sokmilliárdos felújításnak. A Miniszterelnökség a lap megkeresésére azt közölte, hogy falképeket „az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára.”

A fehér festék majdani lebontása károkat okozhat

Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva úgy vélte: lehet, hogy tettek a freskókra valamilyen védőréteget, de a fehér festék majdani lebontása akkor is okozhat károkat.

A DK politikusa az ellenzéki tüntetésekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: a mostani demonstrációk nem hasonlítanak a 2006-os eseményekhez, mert soha nem volt ekkor tüntetéshullám magyar kormány ellen az elmúlt 30 évben, mint most.

Gréczy Zsoltot arról is kérdezték, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint az ellenzéki képviselőknek az MTVA székházból történő internetes közvetítései miatt felmerülhet a személyes adattal való visszaélés bűncselekménye. A DK képviselője válaszában a NAIH elnökét  fideszes pártkatonának nevezte és úgy vélte: Péterfalvi Attilát minősíti, ha neki az a problémája, hogy a magyar televízió kamerája mellett, más is dokumentálta a tévészékházban a DK-s Varju László elleni súlyos atrocitásokat.

Szintén kérdésre válaszolva Gréczy Zsolt azt szorgalmazta, hogy az önkormányzati választásokra a lehető legszélesebb ellenzéki együttműködést alakítsák ki.

MSZP: a karmelita kolostor freskói is elestek a fideszes kultúrharcban

Az egykori karmelita kolostor freskói 1786 óta rengeteg mindent túléltek: átépítéseket, felújításokat, forradalmakat, két világháborút, különböző politikai rendszereket. 232 év után azonban Orbán Viktor beköltözését már nem sikerült túlélniük, fehér festék alá kerültek – írja közleményében az MSZP.

A Fidesznek az örökségvédelem annyit jelent, hogy csak Tisza István és Horthy örökségét kell védeni. Minden mást át akarnak írni, vagy ki akarnak törölni a magyar történelemből. Szobrokat szállítanak el az éj leple alatt, több száz éves freskókat rejtenek fehér festék alá, gyilkosokat akarnak hősként beállítani. Ennyit jelent a fideszes kultúrharc.

Orbán harca ezzel a lépéssel új szintre ért: a miniszterelnök most már közös történelmünk felbecsülhetetlen értékű örökségeit is képes eltüntetni.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Orbán Viktor kolostorba vonul

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük