Döbbenetes mértékű romlás! - Lapzsemle - Városi Kurír

Sorting by

×

Döbbenetes mértékű romlás! – Lapzsemle

Heti Lapzsemle az Orbán-rezsim sajtónyomoráról.

Hirdetés

A ragadozó

Méltán keltett figyelmet, hogy a sajtószabadságért világszerte kiálló Riporterek Határok Nélkül szervezet a sajtószabadság feketeöves megtiprói közé sorolta, egyetlen EU-tag országot vezető politikusként, Orbán Viktort. A fideszesek természetesen nem késlekedtek egymással vetélkedve visszautasítani a minősítést. Orbán személyesen slattyogott el egy újságosbódéhoz, hogy videón mutassa be, milyen méltánytalannak érzi a vádakat… (Ne járjon úgy, mint Orbán Viktor!)

Egy európai uniós országban is megtörténhet

Hammer Ferenc egyetemi oktató, médiakutató az ügyről elmondta: annak, amit velünk, a magyar sajtóval művel az Orbán-rendszer, a legfontosabb tanulsága, hogy az EU sem garantálja, hogy ilyen dolgok nem történhetnek meg. Súlyos figyelmeztetés ez mindazok számára az EU-ban, akik ma még elképzelhetetlennek tartják, hogy ilyen mélyre süllyedjenek. Nem Észak-Korea viszonyai fenyegetnek, de éppen elég baj, ha a mai magyarhoz hasonló fura hibrid rendszer terjedni kezd.

Ilyet senki más nem produkált az unióban

Polyák Gábor (Mérték Médiaelemző Műhely) a Riporterek Határok Nélkül listájáról elmondta: a predátorok listáján mindenkiről van egy rövid leírás, miért lett a “szabadság ragadozója”. “Ez egy precíz leírás. Egy szóval sem említenek olyan valótlanságot, hogy Magyarországon újságírók börtönbe kerülnének, vagy erőszakra került volna sor. A koreai diktátor és Orbán között nyilván Azt azonban nagyon pontosan írja le a jellemzés,

“hogy Orbán nagyon hatékonyan hajtotta uralma alá a médiapiac jelentős részét, és nagyon hatékonyan rekeszti ki a nem kormánypárti újságírókat az információkhoz való hozzáférésből”.

A szervezet felsorolja a Népszabadságtól az Indexen át a Klubrádióig azokat a médiafelületeket, amelyeknek Orbánék közreműködésével végük lett. Habár Varga Juditék szeretnék másképpen értelmezni a sajtószabadságot, de a liberális sajtószabadság felfogásának valójában

“nincs alternatívája”

Polyák szerint ugyanis az nem érv, hogy

“nálunk szabadon lehet migránsozni, sorosozni, vagy gyűlölködni. Sajtószabadság az, ahol a közönség minden tagjának esélye van arra, hogy valós képet kapjon, mi zajlik az országban”.

Ha a tendenciát nézzük, 2010-ben még sajtószabadság helyzete szerint Magyarország a 26. volt a listán, most a 92.

“Döbbenetes mértékű romlás, ilyet senki nem produkált az EU-ban, ahol már mi vagyunk az utolsók.”

Halló, ki vagyok rúgva?

Elképesztő részleteket osztott meg Gergely Márton, a HVG felelős szerkesztője arról, hogyan élte át a Népszabadság egyik vezető munkatársaként a lap beszántását. Egy oknyomozó kollégája hívta azon a 2016 őszi szombat reggelen, hogy nem fér hozzá a levelezéséhez, akkor most ő ki van rúgva?…. Gergely Márton a HVG által robbantott hatvanpusztai botrány körülményeiről is részletesen beszélt. Felhívta például a figyelmet, hogy azon a reggelen a másik vezető hír, Jennifer Lopez állítólagos magyarországi főúri esküvői fellépéséről, háttérbe szorította az igazi botrányt, az Orbán-család alaposan bizonyított ügyéről. Normális sajtóviszonyok között az is elvárható lenne, hogy a HVG által elindított kutatáshoz más független sajtóműhelyek is csatlakozzanak, és saját forrásaik mozgósításával együtt rakják ki a mozaikokból az összképet. (Ahogyan ez például Schmitt Pál plágiumbotránya idején történt.)

Kellemes meglepetés volt viszont a HVG oknyomozói számára, hogy várakozásukkal ellentétben a botrány kirobbantása után fontos belső információk érkeztek hozzájuk. Éppen ezek az adatok tették lehetővé néhány olyan tény közzétételét, amelyeket az oknyomozás szabályai szerint mindaddig nem írhattak le, amíg nincs független forrásból származó megerősítést. Gergely Márton arra is emlékeztetett: a HVG-t és a magyar közvélemény tájékozódáshoz való jogát az Orbán-rezsim nagyon súlyosan korlátozta, amikor lehetetlenné tette címlapjaik hagyományos reklámozását a hirdetőoszlopokon. Orbán így elérte például, hogy a korábbiaknál sokkal kevesebben láthatták a jól sikerült “Atyai plafon” címlapjukat.

 

lapzsemle

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.