Döntés a vásárlási idősávról: megvan az időpont!

Az operatív törzs hétfői, június 15-i tájékoztatóján elhangzottakat ismertetjük. Kérdésre válaszolva elhangzott ma az is, hogy megvan az időpont arra vonatkozóan, hogy mikor dönthetnek az idősek vásárlási idősávjának sorsáról.

Még kettőt kell aludni és…

Müller Cecília egy kérdésre válaszolva elmondta,

 • a szerdai kormányülésen döntés születhet az idősek vásárlási idősávjának sorsáról
 • szigorú szabályok mellett látogatni lehet a kórházakat azokon az osztályokon, ahol nincsenek koronavírus-betegek
 • a háziorvosoknál és szakorvosoknál eltörlik az 1 óra/4 fő betegellátására vonatkozó korlátozást, de bejelentkezni továbbra is telefonon kell a kezelés előtt

A tájékoztatón elhangzott:

Az elmúlt 24 órában 7-tel nőtt a pozitív betegek száma, egy ember halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 1028. Az adatok kedvezőek, de a vírus nem tűnt el, jelen van még az országban, minden nap van néhány új beteg.

Az összes esetet vizsgálva – a járvány kezdete óta –, a 4076 fertőzött 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi.

 • 25 százalékuk 65-79 éves
 • 80 év felett: 812 személy (20 százalék)
 • a 65 év felettiek összesen 45 százalékát teszik ki az összes fertőzöttnek
 • az 50-59 évesek aránya 15 százalék
 • a 40-49 évesek aránya 14 százalék

A többi korosztályból 10 százalék alatti számokról beszélhetünk, a gyermekeknél ennél is kevesebb a beteg.
Országosan 100 ezer főre 41 fertőzött, illetve 5,8 elhunyt jut.

Területi megoszlás, 100 ezer főre vetítve:

 • Budapest: 110 beteg
 • Komárom-Esztergom megye: 100 beteg
 • Zala: 97 beteg
 • Fejér 90 beteg
 • Pest megye 46 beteg

A 15. héten volt az új fertőzöttek száma a legmagasabb, az elhunytak vonatkozásában a 16. hét volt a legsúlyosabb. A 24. hétre a szám folyamatosan csökkent, az egész hét során 62 új fertőzött és 15 elhunyt volt.

Egészségügyi ellátások:

Azok az ágyak, amelyeket korábban koronavírusos betegek ellátására elkülönítettek, mára 80 százalékig igénybe vehetők más kezelések céljaira.

Az egészségügyi szolgáltatók megyéken belül rugalmasan kezelhetik ezt a kérdést.

A korábban a háziorvosoknál és a szakorvosoknál bevezetett 4 fő/órás ellátási korlátozás érvényét veszíti, de továbbra is csak telefonon lehet igénybe venni a szolgáltatást. A szakorvosi óraszámoknak nem szabnak határt a halasztott beavatkozások pótlása miatt. Erről azonban az egészségügyi hatóságot és a finanszírozót tájékoztatni kell.

Részlegesen feloldották

a fekvőbeteg-ellátó intézményekben a látogatási tilalmat: ahol nincs koronavírusos beteg, ott szigorú szabályozás mellett lehetséges a látogatás, ám minden kórházban a főigazgató szabja meg ezeket a szabályokat. Ha az időjárás és a beteg állapota megengedi, a látogatás történjen a szabadban. ha ez nem lehetséges, de akkor is maximálni kell a látogatók számát. Látogatni maszkban lehet, a kézmosási, higiénés lehetőségeket pedig biztosítani és használni kell.

A látogatók az intézményeknél tájékozódhatnak, mert a részletszabályokat ők hozzák meg.

Tájékoztatója végén a véradóknak is köszönetet mondott Müller Cecília tisztifőorvos.

„Legyél ott valaki másért, adj vért, oszd meg az életet!”

– idézte a véradás nemzetközi jelmondatát angolul és magyarul a tisztifőorvos. A véradók jelképe a pelikán, amely – Szent Ágoston jellemzése alapján – az önfeláldozás jelképe.

Hétfőtől a fővárosban a temetést és a házasságkötés utáni családi rendezvényt (lakodalmat) is meg lehet tartani, 200 fő alatt

A házasságkötés és a lakodalom vendéglátóhelyen, szállodában is megtartható zenés szolgáltatással, de a biztonsági távolságot minden esetben be kell tartani! A könyvtárak mától látogathatóak.

Kérdésekre adott válaszok

Mit tegyenek a külföldön nyaralók, ha valaki megbetegszik a családból?

Válasz: mindenki kössön biztosítást, hogy helyben vehesse igénybe az ellátást. Ha koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, mindenképp helyben kérjen segítséget. Bármely fertőző betegségre igaz ez, helytelen a fertőzést máshova elvinni és másokat megfertőzni. A gyanú igazolása vagy elvetése esetén az orvos tanácsa alapján cselekedjenek.

Mit javasolnak a nyugdíjas munkavállalóknak, hiszen megtelt a Balaton, szükség lenne rájuk a vendéglátásban is.

Válasz: nem korlátozott a nyugdíjasok foglalkoztatása, a higiénés szabályokat tartsák be, viseljenek maszkot, illetve olyan munkát vállaljanak, ha lehet, ahol kevés kontaktusnak vannak kitéve. Takarítás, konyhán belüli munka, stb.

Romániában növekszik a betegek száma, kell-e aggódni a határ mentén? Ukrajnában is növekszik a fertőzés, hogy reagálnak a magyar hatóságok?

Válasz: mindkét ország határátkelői schengeni külső határok, vagyis folyamatos a határellenőrzés. Nem magyar állampolgár nem léphet be Magyarországra. Csak a különös méltánylást kapó, tranzitáló, illetve mezőgazdasági idénymunkások léphetnek be a két országból hazánkba. A két ország adatait folyamatosan ellenőrzik.

Mikor dönthetnek a nyugdíjasok vásárlási idősávjának módosításáról, avagy eltörléséről?

Válasz: Müller Cecília megköszönte a nyugdíjasok és nem nyugdíjasok türelmét. Ez az idősáv szükséges lépés volt, hogy csökkentsék a találkozásokat az idősek és nem idősek között. A cél, hogy ezen a téren is visszaálljon az élet a normális kerékvágásba,

szerdán a kormányülésen várhatóan dönt a kormány a kérdésről!

Színházak mozik mikor nyithatnak meg?

Válasz: várhatóan a veszélyhelyzet végével, a szabályokat pedig vélhetően a szerdai kormányülésen döntenek.

A fertőzött gyerekek helyzete.

Válasz: Általában enyhék a tünetek, de mindig akadnak kivételek, egyedi esetek, ahol – akár egy alapbetegség, avagy valamilyen immunállapot folytán – súlyosabban zajlik a betegség. Gyermekáldozat itthon nem volt, 30 év alatti korban senki nem hunyt el.

Mekkora esetszámnál kezdődik a második hullám?

Válasz: nincs egzakt szám, mindig tendenciákról beszélünk. Most alacsony a fertőzöttek száma, de minden nap figyelemmel kísérik az adatokat, hogy ha kell, be tudjanak avatkozni.

Forrás

nyári

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük