Dr. Kunetz: Vásárolhatott volna a kormány olyan péniszpumpákat, amelyeket az impotencia kezelésében használunk. Ha megfordítjuk a működését, az is tud pozitív nyomást generálni

Lassan állóháborúvá alakult az a szakmai vita, ami már zárt orvosi fórumokon is zajlik a kormány sikeres lélegeztetőgép beszerzésről. Konkrétan a Resmed által forgalmazott alvási apnoéban otthon használt gépekről van szó – írta közösségi oldalán Dr. Kunetz Zsombor.

Egyik oldalon a intenzív terápiás, vagy sürgősségi szakma képviselői érvelnek arról, hogy miért nem alkalmas ez a COVID-os légzési elégtelen betegek ellátására a csinnadrattával beszerzett készülék, másik oldalt meg a hívők sorakoznak, akik szerint igen.

Emlékezetes, hogy egy intenzív osztályos orvos leírta közérthetően

és pontokba szedve, hogy miért alkalmatlan egy otthoni célra tervezett eszköz komoly betegek légzéstámogatására, majd erre válaszul megjelent annak a Szegedi Tudomány Egyetemnek a cáfolata, amit az a Rovó László vezet (még), akik március elején a koronavírus egyik gócpontjából jött haza síelés után. A vírust ő maga is elkapta és karantén helyett lefuttatta még a kötelező professzori műtéteket koronvírusosan. Mellette sorakoznak fel a zárt csoportokban azok a hívők, akik keresik az önigazolást arra, hogy hogyan lehet ezt a készüléket arra használni, amire megvette az állam. Azért hívom őket hívőknek, mert nagyobb részüknek semmiféle tapasztalata nincs sem lélegeztetett, sem légzési elégtelen beteg ellátásában, de van szakmai hitük.

Tényleg rengeteg érv bizonyítja ezen gépek alkalmatlanságát erre a célra,

de talán az egyik legmeggyőzőbb az az lehet, hogy ezt maga a cég sem ajánlja. Mellékelem azt a részt, ahol a gyártő GYIK részében ez olvasható:

“6. Will using CPAP help me if I get coronavirus?
A CPAP machine is intended to be a therapy for sleep apnea syndrome. Some of the worst cases of coronavirus may lead to respiratory failure, and require other, specific ventilation devices which are intended to be used for respiratory failure.”

ami valahogy így hangzik:

Segíteni fog rajtam a CPAP (ez egy lélegeztetési forma, ezt tudja alvási apnoéra készített gép maszkkal) ha elkaptam a koronavírust? A CPAP készülék alvási apnoé terápiás ellátására szánták. A koronavírus a legrosszabb esetben okozhat légzési elégtelenséget, amely másféle speciális lélegeztetőgépet igényel, olyat amit erre a célra készítettek.”

Tehát légzési elégtelen betegek ellátására nem alkalmas,

mert ugye akinek légzéstámogatásra van szüksége az a beteg a légzési elégtelen így koronavírussal fertőzött légzési elégtelen betegek ellátására sem. Erre alkalmas lehet az ú.n. noninvazív lélegeztetés, amit kiváltani akartak ezzel a készülékkel, de ez erre sem jó.
Ilyenkor jön az az érv a hívők felől, hogy de még jó lehet majd valamire, ha másra nem az alvási apnoés betegeknek. Erre írta egy kollégám a következőket, valahogy így hangzott:

Vásárolhatott volna a kormány olyan péniszpumpákat, amelyeket az impotencia kezelésében használunk. Ha megfordítjuk a működését, az is tud pozitív nyomást generálni, aztán meg ez is jó lesz valamire.

Ideje lenne beismerni, hogy szakértelem nélkül ez sem megy,

nem kell politikai ügyet kreálni a dologból, csak kiállni és azt mondani, gyorsan, hirtelen kellett dönteni és elbasztuk. Ezt is.

Ugyanakkor türelmetlenül várom, hogy a szakmai szervezetek is megszólaljanak és adjanak útmutatást abban a kérdésben, hogy szerintük hol a helye ezen készülékeknek. MSOTKE, Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság és a többim miért néma?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük