drMáriás: magyar tüntető a Yellowstone Nemzeti Parkban

drMáriás nem először merít ihletet a regnáló rezsim kulcsfiguráiból. Megfestette már a Kánoncsinálókat, melyen mindenki rajta van, aki számít, de Soros György sem maradt ki, aki a Világ Gonosz Uraként megakadályozza a magyar labdarúgás, egészségügy, kortárs művészet és jóformán minden feltámadását.

A művész festményén az “Orbán mellett, Orbánért tüntető kisemberre” koncentrál

Már harmincöt éve fest, rajzol és színez át politikusokat drMáriás azzal a céllal, hogy kizökkentse őket a hétköznapi valóságból. A képzőművész-író-zenész legutóbb Vidnyánszky Attilát álmodta újra, aki a festményén a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival tüntetett együtt. Az alkotóval a legújabb képe kapcsán művészet és humor kapcsolatáról beszélgetés jelent meg a Népszavában.

Műveinek pillanatszerűségéről így vélekedik:

“… ha a Louvre-­ban járkálunk, akkor sem tudjuk a legtöbb szereplőről, papról, hadvezérről, kereskedőről, hogy kicsoda és számunkra miért fontos, mégis felülírja a kép tartalmát a szépsége, izgalma, érdekessége. Majd kiderül, hogy például a Lázár Jánosról készült 2013-as festményem mennyire lesz izgalmas egy miskolci hallgatónak a távoli jövőben, mondjuk 2084-ben. De ha akkor még ott lóg Lázár János vadászkastélyában, mint az oligarchákat bemutató történeti múzeumban, akkor színesebben és hitelesebben fogja neki elmondani, mint bármelyik másik alkotás….”

Kiállítása megtekinthető a Godot Galériában az Anarchy in the E. U. című kiállításon december 18-ig!

Magyar tüntető a Yellowstone Nemzeti Parkban (80 x 100 cm, akril és pasztel vásznon, 2020)

“Kiss Lajos szeret tüntetni. Az utóbbi évtizedekben a tüntetés lett az élete legfontosabb feladata.

Úgy érzi semmi sem fontosabb annál, mint hogy a világ megtudja az igazságot, mely szerint nekünk van a legjobb és legigazibb kormányunk a világon.

Van egy szép tüntetőtáblája, amelyen Orbán Viktor képe látható, ezt viszi magával mindenhova, s ha megkérdezik, mindig azt válaszolja, amit a tévében lát és a rádióban hall.

Kiss Lajos szeret utazni

Számos utazása során a világ legkülönbözőbb országaiban is igyekszik megvédeni a magyar kormány álláspontját. Amikor az Amerikai Egyesült Államokba érkezett turista csoportjával a Yellowstone Nemzeti Parkba talált egy szép magaslatot, ahová felmászva olyan jól érezte magát, hogy onnan el se ment hosszú napokon át, csak tüntetett reggeltől estig. Amikor a park dolgozói végül megkérdezték miért áll ott, azt válaszolta, hogy Trump elnök győzelmét várja. Megmondták neki, hogy időközben Trump elvesztette a választásokat, és hogy a csoportja hazautazott.

Kiss Lajos nem jött zavarba. Azt mondta, sebaj, akkor addig áll ott, amíg a magyar választásokon ismét Orbán Viktor kétharmaddal nem győz.

Családja aggódik Kiss Lajosért

Azt mondják annyira megszerette a tüntetőtábláját, hogy anélkül már sehová sem megy és semmit sem csinál. Olyan hosszú ideje tartja az arca előtt, hogy az arcvonásaira sem emlékszik már senki.

Ha letenné, többé sem családtagjai, sem rokonai, sem barátai, sem ismerősei nem ismernének rá.”

Képeiből szemezgetve….

Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük