Drónkereszt, vagy amit akartok - Ég a pénz (szó szerint), ünnep a koronavírus-járvány árnyékában - Városi Kurír

Sorting by

×

Drónkereszt, vagy amit akartok – Ég a pénz (szó szerint), ünnep a koronavírus-járvány árnyékában

Miközben a koronavírus-járvány negyedik hulláma a minden eddiginél fertőzőbb delta variánssal itt van a nyakunkon, addig 30 ezer magyar áldozat után a kormányzat soha nem látott négynapos ünnepre készül Magyarország születésnapján (sic!).

Hirdetés

Nein, nada, zero

Jut eszembe, ahogyan egy áruháznak vagy cégnek, úgy egy országnak sincs születésnapja. Sose nem is volt, nein, nada, zero. Születésnapjuk csak embereknek és legfeljebb más élőlényeknek van, lehet. Egy országot meg lehet alapítani, egy köztársaságot ki lehet kiáltani, de megszülni nem lehet.

Óriási az igyekezet kormányzati körökben, hogy egy olyan új narratívát adjanak a magyarok országának, amiben minden szép és jó. Ez az elképzelt ország mindig nagy volt és erős, kizárólag keresztények építették a hont. (Kálvinistákra, ortodoxokra és zsidókra most nem fecséreljük az időt.) Tavaly a koronavírus-járvány elsöpörte “gusztus huszadikát” is. Akkor egy ország rettegett, de a sikeresnek mondott oltási kampány után már eldobatták velünk a maszkot. A Balaton telt házzal üzemel, a stadionokba visszatért a nagyérdemű, már csak egy össznemzeti ünnepre van szükség. Pont annyira, mint üveges tótnak egy hanyatt esésre.

Falus András, immunológus

Hiba volt 65 év felettieknek kínai vakcinát adni, amiről mostanra kiderült, hogy az oltottak negyedénél nem alakított ki semmilyen védettséget. Az immunológus szerint a korábban Sinopharm vakcinával oltottaknak azonnal, minél hamarabb be kellene adni egy harmadik oltást, lehetőleg a Pfizer oltóanyagát, mielőtt ideér a koronavírus-járvány negyedik hulláma, ugyanis a delta variáns fertőzési képessége, terjedései sebessége hatszorosa az eredeti vuhani vírusénak. Arról a főváros által megrendelt ellenanyag mérés adott információt, hogy a kínai vakcinával oltottak negyedénél nem alakult ki védettség. Falus András ehhez felvetette a döntéshozók felelősségét, ugyanis a kínai gyártó használati utasításában leírta, hogy a Sinopharm vakcinát 59 éves korig érdemes beadni.

Ezek megőrültek, a legfelelőtlenebb kormányközeli invitálás

Augusztus 20-án a tisztavatást követően, a köztársasági elnök beszél a néphez

Reggel 9 órakor a Duna felett közel háromnegyed órás légiparádét rendeznek. A Hősök teréről a magyar történelem kiemelkedő alakjait felvonultató menet indul az Andrássy úton, a legkisebbeket pedig egész nap szabadtéri gyerekprogramokra várják. Számos ismert magyar előadó fellép majd a koncerteken, a Várkert Bazárban Magyar Ízek Utcája lesz, a Tabánban retró buli, és a hagyományok szerint megtartják a Mesterségek Ünnepét is.

A kormány óriási nagylelkűsége, hogy a koronázási jelvények megtekintése ingyenes lesz az ünnep alkalmából.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója azt szeretnék, ha ezen a hétvégén mindenki a fővárosba jönne, a szálláshelyek megtelnének, ezzel is segítve a turizmus újraindulását.

Remélem azért az embereknek nem ment el a józan esze és nem tódulnak a fővárosba.

Minden eddiginél nagyobb, gigantikus tűzijátékot terveznek

A 34 perces tűzijáték alatt több mint 40 ezer rakétát lőnek fel, az eddigieknél nyolcszor-kilencszer többet. Mintegy 4,3 kilométer hosszan, a Margit híd és a Petőfi híd között, a Duna mindkét oldalán, valamint 14 uszályról, és 65 pontonról lövik majd fel a rakétákat.

Számos rakparti épületet megvilágítanak fényfestéssel, és 100 drónnal a keresztet is megjelenítik majd. Drónkeresztet vetnek az Úr nagyobb dicsőségére… Annak idején egy másik augusztus 20-án Oláh Ibolya énekelte:

Van egy ország,
Ahol álmomban jártam:
Magyarország,
Ahol az arcodban láttam
A magam arcát.

Hát, sajnos már nincs az az ország. Persze a dallam francia volt, a szöveget meg egy liberális írta. Hát, hogy lehetne ez egy új Magyarország, új himnusza.

Nem engedünk mi a 48-ból, de leginkább 2010-ből. Azóta ez már nem az az ország, a határai még egybe esnek, a fővárosa még Budapest, de közben kifordult önmagából. Lényegében sikerült mindenkit szembefordítani mindenkivel, így aztán se egységes ellenállás, se szolidaritás nincs.

A leckét jól megtanulták. Oszd meg, és uralkodj! Ez lett a szervező erő.

Ég a pénz!

 

koronavírus

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.