Dzsudzsák azért kapott diplomataútlevelet, mert….. – egymondatos államtitkár-válasz érkezett

Hogy került a cipő az asztalra, avagy milyen rejtett képességére, beosztására való tekintettel lehet Dzsudzsák Balázs focistának diplomataútlevele? Most fellebben a függöny – vagy mégsem?

Ki kaphat egyáltalán?

Diplomata-útlevélre jogosult

  • a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke;
  • az országgyűlési képviselő és az Európai Parlament magyarországi képviselője;
  • az országgyűlési biztos, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság tagja, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei;
  • a miniszterelnök, a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár;
  • a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium diplomáciai vagy konzuli ranggal rendelkező munkatársa, a Magyar Köztársaság diplomáciai képviselete diplomáciai személyzetének tagja, a Magyar Köztársaság konzuli képviselete konzuli tisztviselője, nemzetközi jogon alapuló diplomáciai kiváltságot és mentességet élvező egyéb személy, diplomáciai és konzuli futár;
  • fent megjelölt személlyel hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársa, eltartott gyermeke.

Kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat továbbá

az a személy is,

  • aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá
  • az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte.

A kérelem benyújtható: külügyminiszternél”

Melyiknek felelhet meg a focista?

Az írásbeli kérdés formáját választotta Brenner Koloman jobbikos parlamenti képviselő. A kérdésre Magyar Levente államtitkár válaszolt, aki egyetlen mondatban lerendezte az ügyet:

Azok a magyar vállalkozók és sportolók kaptak diplomata-útlevelet, akiknek sikeres munkájához és szerepléséhez az segítséget jelent.

Dzsudzsák Balázsról májusban derült ki,

amikor az Egyesült Arab Emírségekből hazatért, hogy diplomata-útlevelet kapott. Ezt a minisztérium akkor azzal magyarázta, hogy ő a magyar válogatott csapatkapitánya. A héten Magyar Levente a Demokratikus Koalíció politikusának, Vadai Ágnesnek azt írta:

„Dzsudzsák Balázs a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és igen, ezáltal méltó és érdemes a diplomata-útlevélre.”

Lénárd Andrásnak, a Tiltott Csíki Sört gyártó cég vezetőjének is adott diplomata-útlevelet a külügy. A tárca akkor nem válaszolt érdemben a hírt közlő Magyar Hangnak arra a kérdésre, hogy kinek a felterjesztésére, mikor és milyen indokkal állították ki az erdélyi sörgyártó vállalkozónak az okmányt.

Forrás

eötvös péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük