Egyre csak nő a budapesti lakások négyzetmérerára – de vidéken sem jobb a helyzet

A panellakások ára a fővárosban kerületenként eltérő mértékben nőtt. Átlagosan 12 százalékkal emelkedtek az első félévben az előző félévhez képest. A tavalyi év második felében 357 ezer forint volt egy négyzetméter, amely az első félévben meghaladta a 400 ezer forintot.

A legdrágább lakások változatlanul az V. kerületben vannak

A legjelentősebb emelkedést X., XIV., XIII. kerületben tapasztalták – derül ki a Duna House egy friss elemzéséből, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

Eszerint a budapesti téglalakások négyzetméterára 5 százalékkal, 541 ezer forintra nőtt 2018 első felében az azt megelőző félévhez képest. A legdrágább lakások továbbra is az V. kerületben vannak, ahol 914 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

Zala és Heves megyében a legerőteljesebb az áremelkedés

A közlemény idézi Benedikt Károlyt, a Duna House elemzési vezetőjét, aki elmondta, hogy a megyei összesítések alapján az árak vidéken is emelkedtek. Az átlagár az alacsonyabb árú megyékben növekedett jelentősebb mértékben.

Benedikt szerint Zala és Heves megyében a panel- és téglalakások árában egyaránt erőteljes emelkedést tapasztaltak. A megyei rangsorban nem történt változás. A főváros után még mindig Veszprém megye a legdrágább terület. A vidéki panellakásoknál idén az eladók és a vevők négyzetméterenként 200 és 300 ezer forint közötti árral számolhatnak.

Lendületben marad az ingatlanpiac

A cég adatai azt mutatják, hogy az első félévben több mint 77 ezer adásvétel történt, ami közel 4 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához képest. A Duna House ezért úgy látja, hogy a következő félévben az új építésű projektek folyamatos átadása tarthatja lendületben az ingatlanpiacot.

A féléves adatok alapján az árak emelkedésének üteme várhatóan az év végéig nem változik, így idén tavalyhoz képest 10-12 százalékos emelkedésre számítanak. A közlemény arról is szól, hogy a tavalyinál több, mintegy 160-180 ezer ingatlanpiaci tranzakcióra számítanak idén.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük