Kerítésen túlKiemelt hírek

Egyszerűsödik a vállalati korrupció bejelentése, segít az Európai Unió

korrupció

Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket. Az Európai Unió idén december 17-ig adott erre a korrupció bejelentésének feltételrendszere megteremtésére időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek – hívta fel a figyelmet az EY tanácsadó közleményében.

Igen, de hogyan tovább?

Az érintett cégeknek lehetővé kell tenniük, hogy a dolgozók és egyéb érintettek tájékoztathassák a vezetőséget, ha vállalati visszaélést, például az emberi jogok megsértését, csalást vagy akár kartellgyanút tapasztalnak. Az EU direktíva azt is meghatározza, hogy az ügyben induló belső vizsgálat állásáról legkésőbb három hónapon belül tájékoztatni kell a munkavállalót. Az irányelv két év múlva, 2023. december 17-től már a legalább 50 főt alkalmazó vállalkozásokat is érinteni fogja.

A bejelentéseket segítő digitális csatornák pénzügyi szempontból is előnyösek lehetnek a hazai vállalatoknak. A csalások okozta kár ugyanis átlagosan eléri az éves árbevétel 5 százalékát az EY tavalyi nemzetközi kutatása szerint.

Persze ne ringassuk álomba magunkat, egy olyan korrupt rendszerrel szemben, mint amilyen ma Magyarországon működik, nem biztos. hogy sokat jelent egy-egy ilyen az EU-ból irányított adminisztratív döntés, se azért arra mindenképpen jó, hogy kijelöli azt az utat amin egy kormányváltás után el kell indulni.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Korrupció a korrupcióellenes projekt keretében? Hadházy kitálal….

korrupció

About Author

Szólj hozzá!