Éheztetéses állatkínzás? – Embertelen kísérlet állatokkal, élesben

Az ember megjelenése előtti ökoszisztéma helyreállítását javasolja  a holland tájban Frans Vera ökológus. Amszterdamtól 30 km-re, a tengertől a hatvanas években elhódított 53 négyzetkilométeres területen megvalósult a terv. Vadlovakat, szarvasokat telepítettek be, és a marhák őseihez hasonló, Németországban tenyésztett lábasjószágok csordáit vitték a területre.

Az alapító a farkasok újratelepítését is ajánlotta, hogy ragadozók irtkítsák az állományt, de a szomszédságban lakók ezt mereven ellenezték.

A tél beálltával jöttek a bajok

Az állatok túlszaporodtak, és kitört az éhínség. A csordákban rettenetesen lesoványodott jószágok kóboroltak, és az éhező állatok egy idő után a kerítéseknek is nekimentek, hogy táplálékot keressenek.
Az állatvédők nagyon gyorsan léptek. (Hollandiában az állatokért harcoló civilek nagyon erősek, parlamenti képviseletük is jelentős.) Furgonszámra hordták a takarmányt a parkhoz.

Nem lankad a vita sem

Az állatvédők szerint egyszerű a helyzet: azokért az állatokért, amelyeket körülkerítünk, felelősek leszünk. Figyelni kell rájuk, táplálni őket.
Az erdészet szakemberei viszont a fejüket csóválják: arra hívják fel a figyelmet, hogy minden állatfaj korlátok között éli le az életét, akkor is, ha az ember nem húz köréjük kerítést.
Egyelőre olyan kompromisszum született, hogy legalább a parkból túl messzire elcsatangoló jószágokat ki lehet lőni.

Persze az is tény, hogy nem kell Hollandiáig utaznunk egy kis horror  farmért

Tornócky Anita: egy tehenészetnek mondott horror-tanya…

 

A Városi Kurír megjegyzése

Nemcsak az emberi történelemre, de az egész élővilágra jellemző, hogy a létfenntartásért folyó küzdelem hosszú szakaszaiban állandóan jelen volt az éhezés, mindig újra és újra ezt dobta az ökoszisztéma gépezete. Az emberiség is csak a legutóbbi időkben volt képes elérni, hogy legalább a leggazdagabb kontinenseken ne legyen rendszeres és általános csapás az éhínség.
Elképzelhető, hogy a holland kísérlet túlságosan is sikeres volt, megmutatva, hogy emberi beavatkozás nélkül a történelem előtti természetes állapotok mennyire keserves küzdelmet jelentettek a legelésző csordák számára. Különösen a tél átvészelése borzasztó nehéz. Nincs semmi meglepetés.
(Forrás: The Economist)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük