Éjszaka a parlamentben: az egyetemek “félmaszek, félállami” átrendezése és a műanyagmizéria volt a téma

A nemzeti felsőoktatási törvény módosításának vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden éjszaka, majd az egyszer használatos műanyagok tiltását tartalmazó előterjesztés tárgyalása következett.

Felsőoktatási intézmények fenntartóváltásához kapcsolódó módosításokról – “lopakodó privatizáció

A kormány nevében a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár ismertette azt a törvényjavaslatot, amely a felsőoktatási intézmények fenntartóváltásához kapcsolódó módosításokat tartalmaz. Bódis József elmondta, az előterjesztés több, a közelmúltban alapítványi formára váltó egyetem esetében tisztázza az ingatlanok jogi helyzetét. Példaként említette, hogy az Állatorvostudományi Egyetemhez kerülő egyik fővárosi ingatlan esetében nem javasolják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagyonkezelésének megszüntetését.
A kormánypártok nevében elsőként Pósán László (Fidesz) érvelt a javaslat elfogadása mellett, kiemelve, hogy

a változtatások többsége mindössze kodifikációs, jogtechnikai pontosítás.

Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta, az egyetemi modellváltás most csak egy jogi pontosítás miatt kerül ismét terítékre. Aláhúzta,

az egyetemek számára óriási lehetőség a változás, az innováció ugyanakkor nagyobb fokú felelősséggel is jár, amit a kormánynak monitoroznia kell.

Brenner Koloman (Jobbik) úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban beigazolódtak a felsőoktatási intézmények alapítványi formába rendezésével kapcsolatos aggályaik, ez a folyamat ugyanis egyértelmű támadás az egyetemi szabadsággal szemben.
Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, miközben a kormány a közoktatásban

“esztelen központosítást” hajt végre,

addig a felsőoktatásban privatizációt hajt végre, és ebbe a folyamatba nem vonja be az érintett egyetemeket, ami az oktatás minőségének rovására mehet.

Arató Gergely (DK) szerint

az egyetemek “félmaszek, félállami” átrendezése számos kockázatot rejt, mivel nem segíti sem a felsőoktatás érdekeit, sem az egyetemi autonómia érvényesülését, sem a közpénzek megfelelő felhasználását.

Keresztes László Lóránt (LMP) az egyetemek

“lopakodó privatizációjának”

minősítette az alapítványi modellváltást, amiből szerinte az látszik, hogy a kormány nem veszi komolyan a felsőoktatás fejlesztését.
Bódis József zárszavában kijelentette, az egyetemek modellváltása – a Corvinus kivételével – állami alapítványok létrehozásáról szól, amely nem privatizációs, hanem decentralizációs irány. Az alapítványi modellváltás járulhat hozzá a leginkább a magyar felsőoktatás dinamikus fejlődéséhez. Az államtitkár kitért arra is,

bár az ellenzék nem támogatja az alapítványi fenntartást, arra több további intézményi jelentkező is van.

Egyszer használatos műanyagok tiltása

Nem hozhatók forgalomba egyes egyszer használatos műanyagtermékek 2021 júliusától

– ismertette a vonatkozó törvényjavaslatot Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Ide sorolta

a fültisztító pálcikákat, az evőeszközöket, a tányérokat, a szívószálakat, a léggömböket tartó pálcákat, az ételes dobozokat, a polisztirol poharakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük