Elfogadhatatlan, ahogy a Suzuki a magyar munkavállalókkal viselkedik

Az MSZP a magyar Suzuki gyárban dolgozók érdekeinek védelme ügyében levéllel fordult a cégcsoport japán vezetőjéhez, valamint törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésben – jelentette be Komjáthi Imre, a párt alelnöke és Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerdán sajtótájékoztatón.

Stratégiai partnerség és a szakszervezet

Komjáthi Imre elmondta: a Suzuki stratégiai partnere a kormánynak, azonban az erről szóló szerződésben nem szerepel a magyar munkavállalók érdekvédelme. Az MSZP ezért ősszel törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy stratégiai partnerséget csak olyan céggel lehessen kötni Magyarországon, amely nemcsak megtűri, hanem támogatja is a szakszervezetek létrejöttét – közölte.

Felidézte: idén februárban ugyan megalakult a Vasas szakszervezet alapszervezete a gyárban, azonban az alapító titkárt másnap biztonsági őrökkel kísérték ki a cég telephelyéről és azóta is munkaügyi per folyik az ügyében. Az MSZP alelnöke úgy vélte: az alaptörvényt és a munka törvénykönyvét is sérti, hogy a Vasas szakszervezet alelnökét azóta sem engedték be a gyárba, illetve, hogy a Suzuki vezetése elzárkózik attól, hogy a munkavállalók érdekvédelmi szervezete működhessen a cégnél.

A Fidelitas a Fidesszel áll vitában az állatkínzások kapcsán – az MSZP börtönbe küldené az állatgyilkosokat
A Fidelitas ködösít, ugyanis kizárólag a kormánypárt védi az állatgyilkosokat.
Az MSZP három alkalommal nyújtott be törvényjavaslatot, amely szigorítaná az állatgyilkosok büntetését, a Fidesz három alkalommal szavazta le azt. (https://www.parlament.hu/irom40/08568/08568.pdf )
Mi következetesen börtönbe akarjuk juttatni az állatgyilkosokat, ezért újra és újra benyújtjuk javaslatunkat. Reméljük, immár az állatgyilkosságok enyhe
büntethetőségéhez eddig asszisztáló Fidesz és Fidelitas is támogatni fogja azt.
MSZP
További információ: Kiss László, a törvénymódosítást jegyző egykori országgyűlési képviselő, az ellenzék III. kerületi polgármesterjelöltje
Ha levelező programja nem nyitja meg jól e-mailünket, kérjük kattintson ide!
Facebook: https://facebook.com/mszpfb
Twitter: https://twitter.com/mszptweet
Ez az elektronikus levél jogilag védett információkat tartalmazhat, és kizárólag a címzettnek, vagy a „Másolat” mezőben feltüntetett címzetteknek szól. Ha Ön nem tartozik közéjük, kérjük, ezt a levelet haladéktalanul küldje tovább az adatvedelem@mszp.hu címre. E levél jogosulatlan rögzítése, tárolása, másolása, továbbítása, bármilyen felhasználása – különösen nyilvánosságra hozatala – a polgári és büntetőjogi felelősség terhe mellett tilos. Az elektronikus levél tartalma e levél törzsszövegében nem feltétlenül tükrözi a Magyar Szocialista Párt hivatalos álláspontját.
Amennyiben a jövőben nem kíván ilyen leveleket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz.
MTI/Soós Lajos

A gyár jogokat csorbít

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője arról számolt be, hogy az Európai Parlament közlekedési bizottságának alelnökeként nemrégiben levelet kapott Toshihiro Suzukitól. A cég elnöke megköszönte a magyar Suzuki gyár érdekében nyújtott támogatását az autóiparra vonatkozó széndioxid-kibocsátás szabályozásával kapcsolatos európai döntéshozatali mechanizmusban.

Közölte, válaszlevelet írt a Suzuki elnökének, amelyben jelezte, az eddigi partnerségi kapcsolat megbicsaklik, ha a magyar munkavállalók jogait, érdekeit, munkakörülményeit, illetve a szakszervezet-alapítási lehetőségeit csorbítja a gyár. Hozzátette: a levében azt is kérte, hogy a cégcsoport központja folytasson le vizsgálatot a magyar gyárral kapcsolatban, mert elfogadhatatlan, ahogyan a magyar munkavállalókkal viselkednek.

A kormány félelme

Kérdésre válaszolva Ujhelyi István tagadta, hogy a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson a szocialista jelöltet csalással vádolta ellenfele. Hozzátette: szerte az országban az ellenzék együttműködése lehetőséget ad arra, hogy „kibillentsék a fideszes kiskirályokat a települési polgármesteri és önkormányzati székekből”, azonban ettől fél a kormányzat, ezért „hangosít fel” egy-egy meg nem született megállapodással kapcsolatos vitát, mint a ferencvárosi is. Ujhelyi István szerint ezen azonban napokon belül túl lesznek.

Ujhelyi István szintén kérdésre cáfolta, hogy tárgyaltak Hunvald Györggyel arról, hogy Erzsébetvárosban képviselőjelöltként támogatnák.

(Forrás: MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük