Elképesztő! Hosszú Katinka nem jutott döntőbe 400 méter vegyesen

Két magyar úszó Jakabos Zsuzsanna ás Mihályvári-Farkas Viktória a Rómában zajló Európa-bajnokságon kiejtette a 400 vegyes mezőnyéből az Ironlady Hosszú Katinkát.

A Foro Italicóban szakadó esőben a magyarok közül a délelőtti előfutamokban elsőként Pádár Nikolett ugrott medencébe 200 méter gyorson

A 4×200 méteres váltóval csütörtökön bronzérmes versenyző – aki júliusban címét megvédve nyert aranyat a bukaresti junior Eb-n – 1:59.62 perces idővel az ötödik idővel jutott tovább. Őt Késely Ajna követte, aki 2:01.08 perccel zárt, elmondta azonban, hogy szereplése egyelőre kérdéses az elődöntőben, és edzőjével, Bernek Péterrel döntenek majd a folytatásról.

Hosszú Katinka – aki júniusban, a hazai rendezésű világbajnokságon a döntő egyedüli európai résztvevőjeként végül a negyedik helyen végzett – 4:45.07 perces idővel összesítésben a negyedik időt úszta ugyan, azonban honfitársai közül Jakabos Zsuzsanna (4:41.30) és Mihályvári-Farkas Viktória (4:41.01) is megelőzte, így a szabályok értelmében nem folytathatja.

A szám 33 éves világcsúcstartója, címvédője és négyszeres győztese – aki 97 éremnél jár nagy világversenyeken (olimpiai, vb, Eb) és a 100-at tűzte ki maga elé célul – nem jött ki a vegyes zónába az újságírókhoz.

A 18 esztendős Mihályvári-Farkas elmondta, miután látta, hogy Hosszút megelőzte, még tartalékolni is tudott az esti döntőre. 

“Úgy jöttünk ide, hogy az edzőmmel bizonyítani akarunk magunknak. Fel voltam készülve, jól sikerültek az edzések, bár az időn annyira ez most nem látszik, de remélem a döntőben jobb lesz” 

– nyilatkozta a legjobb idővel döntős magyar.

A női 400 vegyes döntőjét szombaton 19.28-kor rendezik.

Mihályvári-Farkas
Mihályvári-Farkas Viktória a női 400 méteres vegyesúszás előfutamában a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szervezők a szakadó eső miatt “felpörgették” a programot, minimális szünetekkel engedték egymás után a futamokat.

A következő szám a férfi 100 méter pillangó volt, amelyben Milák Kristóf a szám címvédőjeként, olimpiai ezüstérmeseként és újdonsült világbajnokaként ugrott medencébe. A Honvéd klasszisa egy pillanatra sem erőltette meg magát, még azt is hagyta, hogy legyőzzék, 51.82 másodperces idővel a harmadik helyen jutott tovább. A futam után a vegyes zónában elmondta, “csak azért jöttem most, hogy leússzam”. Este ugyanis előbb a 100 méter gyors fináléjában, majd ennek a számnak az elődöntőjében lesz érdekelt – a kettő között pedig 24 perce lesz regenerálódni. Hozzátette, utoljára talán gyerekkorában úszott ilyen körülmények között.

Milák
Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ugyanebben a számban Kós Hubert egyéni csúcsát (51.52) megközelítve, 51.88 másodperccel a negyedik idővel jutott tovább. Az UTE versenyzője az esti programban a 200 méter hát döntőjében lesz érdekelt, ugyanakkor jelezte, ennek ellenére ott lesz ebben a számban is az elődöntőben, ez ugyanis közel áll a szívéhez, és az edzéseken is sokat gyakorolták.

Férfi 200 méter mellen két olyan úszó ugrott vízbe, aki ezt a számot ritkán vállalja: Verrasztó Dávid 2:13.81 perccel a 14., Zombori Gábor 2:13.93-mal a 16. helyen jutott tovább. A csütörtöki nyitónapon 400 méter vegyesen ezüstérmes Verrasztó elárulta, elsősorban azért állt itt rajthoz, mert ahhoz, hogy eredeti számában jobb legyen, minden úszásnemben javítania kell. Zombori megjegyezte, hátúszóként kezdte, majd vegyesen és gyorson is versenyzett, most éppen mellen próbálja ki magát, az edzéseken jól is érezte magát ebben az úszásnemben.

Búcsúzott Szabó-Feltóthy Eszter, aki 50 méter háton 29.96 másodperccel a 33. lett.

Szombat esti program

18:00, női 200 m gyors, elődöntő (Késely Ajna, Pádár Nikolett)
18:10, férfi 200 m hát, döntő (Kovács Benedek, Kós Hubert)
18:22, férfi 100 m gyors, döntő (Milák Kristóf, Németh Nándor)
18:34, férfi 100 m, pillangó, elődöntő (Kós Hubert, Milák Kristóf)
19:04, férfi 200 m hát, elődöntő (Verrasztó Dávid, Zombori Gábor)
19:28, női 400 m vegyes, döntő (Jakabos Zsuzsanna, Mihályvári-Farkas Viktória)
19:50, női 4X100-as gyorsváltó, döntő (Magyarország)

(MTI)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Molnár Dóra bronzérmes 200 méter háton, Szabó Szebasztián nyolcadik 50 méter pillangón

Kínyó Norbert

hegesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.