Nem találják a Texasban tavaly ellopott plutóniumot

2017 márciusában az idahói Nemzeti Laboratórium két munkatársa San Antonióba ment, hogy begyűjtsön pár sugárzásmérő eszközt, és a kalibrálásukhoz használt céziumot és plutóniumot. Visszafele útjukon megszálltak egy szállodában, de a radioaktív anyagokat valamiért a kocsijukban hagyták, amiből aztán ismeretlenek ellopták.

A hasadóanyag azóta se került elő – írja a BBC.

A hatóságok nem kívántak nyilvánosan beszélni a lopásról, de az amerikai energiaügyi minisztérium a lopás tényét azért megerősítette a brit köztelevíziónak. Azt is mondták, hogy a lakosság nincs veszélyben – bár a plutónium a világ egyik legveszélyesebb anyaga, atomfegyverekben is használható, a cézium pedig elég sugárzó ahhoz, hogy piszkos bombákba rakhassák – vagyis atomrobbanást nem lehet vele előidézni, de szétszóródva súlyos szennyezést okozhat.

Azt nem voltak hajlandók elárulni, hogy pontosan mennyi plutónium tűnt el. Csak annyit mondtak, hogy egy atombombához nem elég – ahhoz úgy 3,5 kiló kell. Arra viszont utaltak, hogy a sugárzásmérő eszközök kalibrálásához pénzérme nagyságú mennyiséget szoktak használni.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Csernobili farkasveszély – Rádióaktív vadállatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük