Százmilliárdos kártérítést fizethetünk az Orbán család ügyvédje és társai miatt

Az Európai Bizottság javaslata a több mint 100 milliárdos támogatásmegvonásról nem elég ahhoz, hogy felmondják a 4,8 milliárdos külső tanácsadói szerződést…

Sosem költött még ennyi pénzt a Miniszterelnökség a közbeszerzések szabályosságát segítő tanácsadókra, az Európai Bizottság mégis arra jutott, hogy minden eddiginél nagyobb rések tátonganak az ellenőrzés rendszerén, és az uniós támogatásokból minden tizedik eurót indokolt megvonni Magyarországtól.

A kancellária 4,8 milliárd forintot fizet külső tanácsadóknak azért, hogy az uniós támogatások felhasználása szabályos legyen, a brüsszeli auditorok ehhez képest a 29 projektből álló mintában 24 súlyos hibát találtak. Az egyik kifogásolt szerződés éppen a szóban forgó 4,8 milliárdos keretmegállapodás, amelyet maga az uniós támogatásokat menedzselő csúcsszervezet, a Miniszterelnökség kötött.

A 24.hu azt kérdezte a Miniszterelnökségtől, hogy felmondja-e, esetleg már fel is mondta a a tanácsadói megaszerződést, tekintettel az alsó hangon 103 milliárd forintos támogatásmegvonásra. Azt is megkérdezték, mi a következménye annak, hogy ilyen nagy hibaarányt talált az Európai Bizottság.

„Idő előtti” – ezzel hárította el a Miniszterelnökség a 24.hu kérdéseit,

de a válaszból egyértelmű volt, hogy nem került sor kenyértörésre. Vagyis nincs szerződésbontás. Annyit viszont közölt a Miniszterelnökség, hogy a közbeszerzéssel összefüggő állami ellenőrzési feladatok ellátásában gyökeres szervezeti átalakítást tervez.

Az ominózus 4,8 milliárdos keretmegállapodást a portál kérése ellenére nem küldte meg a kancellária, a szerződő konzorciumi tagok közül az SBGK és az Ész-Ker pedig nem is reagált a megkeresésre, hogy értelmezésük szerint viselniük kell-e a kilátásba helyezett 100 milliárdos büntetés miatti kártérítést. A 24.hu talált viszont egy hasonlóan méretes, 4,995 milliárdos tanácsadói szerződést, amely az államháztartás forrásaiból finanszírozott projektekhez kapcsolódik. Mindkettőben a közpénzek szabályos elköltéséről van szó, ilyen alapon nincs indok arra, hogy a kötbérre, kártérítésre, hibás teljesítésre, felmondásra vonatkozó feltételek különbözzenek.

Amúgy a főszereplői is megegyeznek a két megakontraktusnak: a Lázár holdudvarához sorolt Ész-Ker Kft. és a Bajkai István Fidesz-alapító nevével fémjelzett SBGK Ügyvédi Iroda. Bajkait úgy is szokták említeni, mint aki Orbán Ráhel jogi képviseletét is ellátta már, most az iroda honlapja szerint szünetelteti ügyvédi tevékenységét – áprilisban ugyanis listás parlamenti mandátumot szerzett. De tavaly ősszel már Orbán Viktornevében is Bajkai küldött helyreigazítási kérelmeket a sajtónak azzal, hogy

Ezúton hozom szíves tudomásukra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr jogi képviseletét irodánk látja el.

A Közbeszerzési Hatóságnál nem fordult még meg milliárdos tanácsadói szerződéssel kapcsolatos jogvita, jellemzően 1-2 milliós bírságok akadnak, ezt pedig bőven fedezi a hivatalos tanácsadóknak előírt kötelező felelősségbiztosítás – tudta meg a portál a szervezettől.

Közbeszerzési ügyekre spacializálódott jogászok azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy egyáltalán nem automatikus a kártérítés. Előbb bizonyítani kell, mi az, ami felróható a tanácsadó terhére, követett-e el jogszabályba ütköző cselekedetet, mulasztást, és ha igen, akkor a kár mekkora részéért tehető felelőssé. Elméletileg mindenki akkora kárért felel, amekkorát okozott, de nem biztos, hogy az Európai Bizottság által javasolt bírságtételekről kimutatható, hogy jogszabálysértés történt.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Bajkai István fideszes képviselő tojásai

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük