Sorting by

×

Erős üzenet Orbánnak – Ilyen magas részvételre még a sztrájk szervezői sem számítottak

Bár a kollégák jelentős részét megpróbálták lebeszélni, a vártnál is több pedagógus csatlakozott a sztrájkhoz – erről Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja beszélt az Indexnek. Mint arról korábban beszámoltunk, a másik nagy pedagógus-szakszervezettel, a PSZ-szel közösen ma délelőttre figyelmeztető sztrájkot hirdettek, így az érintett intézményekben csak a harmadik órától kezdve lesz tanítás. Az Index megtudta: volt olyan intézmény, ami kongott az ürességtől, a diákok közül ugyanis mindenki otthon maradt.

Hosszú út vezetett a sztrájk megszervezéséig

Az előkészítés nehezített pályán haladt, de a szakszervezetek végül úgy döntöttek, hogy nem fújják le, és nem is tolják el a január 31-re beharangozott munkabeszüntetést. Ezt annak ellenére sem tették meg, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a sztrájknak  nem volt  törvényes alapja. A szakszervezetek ezzel szemben azon az állásponton vannak, hogy a munkabeszüntetés jogszerűségét csakis kizárólag a bíróság mondhatja ki, és van olyan pedagógus, aki „ha törik, ha szakad, sztrájkol, ugyanis úgy érzi, már nincs vesztenivalója.

“A reggeli eseményekből is arra lehet következtetni, hogy a sztrájkot minden eszközzel meg akarták akadályozni, számos kollégától érkezett olyan visszajelzés, hogy az igazgató mégsem engedi, hogy elmaradjon az első két óra. Mi azt kérjük a tanároktól, hogy ne hagyják magukat, mindent kérjenek be írásban. Szerencsére egyelőre úgy látjuk, hogy a várnál is többen csatlakoztak a sztrájkhoz”

– mondta a portálnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja. Az érdekvédő szerint a tanárok alapvetően egy békés sztrájkra készültek, ám úgy véli, hogy a „felülről érkező nyomás miatt” egyes intézményekben konfliktusok is kialakulhattak.

“Nálunk szerencsére jó a hangulat, az igazgató nem akadályoz bennünket a sztrájkban, a mi iskolánkban körülbelül 25-en csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Az első két órában finomságokkal kedveskedünk a minket helyettesítő kollégáknak. Egyelőre nem látjuk, hogy a diákok közül hányan támogatnak bennünket, a nap második felében fog ugyanis kiderülni, hogy kik azok, akik csak az első két óráról maradnak ki, és kik azok, akik esetleg betegség miatt egész nap hiányoznak.”

– számolt be az Indexnek az egyik budapesti középiskola tanárnője.

Például a Vörösmarty Mihály gimnázium

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban is sztrájkolnak a pedagógusok, itt a tantestület kétharmada csatlakozott a munkabeszüntetéshez, és a családok részéről is hatalmas a támogatás.

A vezetőség már jó előre tájékoztatta a szülőket arról, hogy az iskolában elmarad az első két óra, így fel sem vetődött bennük, hogy a sztrájk idejére behozzák a gyerekeket. Az 570 diák közül 8 órára egy sem jött be, mindenki csak 10 órára érkezik, az iskola  a sztrájk idején üres volt. Sokan támogatnak bennünket, ez mindannyiunknak jól esik. A tanárok többsége is csatlakozott a sztrájkhoz, nálunk nagy az egyetértés abban, hogy változásra van szükség

– mesélte a helyi sztrájkbizottság vezetője, Takács Gergely hozzátéve, hogy a pedagógusokkal molinókat is készítetteket, melyeket az intézmény falára kifüggesztettek.

Kapcsolódó

 

sztrájk

átver

Egy hozzászólás itt: “Erős üzenet Orbánnak – Ilyen magas részvételre még a sztrájk szervezői sem számítottak

  • 2022.01.31 - 15:08
    Közvetlen hivatkozás

    Végre! Elindult valami.Ez nekünk,orbánelleneseknek tökjó. Ez a kormány/orbán oly sok rétegbe rúgott bele,hogy a választást kizárólag csalással tudják nyerni. Ha már nem lesz kétharmaduk,az is jó, mert onnantól nem tudnak kontroll nélkül lopni/csalni, mint eddig.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.