Érzékenyítő tréning biztonsági őröknek 0 72

biztonsagior

Érzékenyítő tréningre mennek a REMIX Disco romákat diszkrimináló biztonsági őrei és kollégáik az Egyenlő Bánásmód Hatóságon született megállapodás értelmében.

Tavaly januárban a budapesti REMIX Disco biztonsági őrei megtagadták a belépést

egy fiatalokból álló – nem ittas, nem bedrogozott, megfelelően öltözött – roma társaságtól. Mivel rajtuk kívül mások bejuthattak a szórakozóhelyre és a házirendre hivatkoztak az őrök, ezért arra következtettek, hogy roma származásuk miatt diszkriminálja őket a hely.

Nem engedték be egy pesti diszkóba egy roma zenekar tagjait

Következtetésük helyességét erősítette meg pár hónappal később az a tény, hogy ugyanerre a helyre nem engedték be a Parno Graszt zenekar roma származású tagjait. Ők nem tettek feljelentést, Kiss Márió, a korábbi eset egyik elszenvedője viszont igen, ahogy egy másik diszkrimináló szórakozóhely esetében is, ahova ősszel nem engedték be.

Kis Grófo felháborodott, de azért a “tartsunk össze” jegyében fellépett


Az októberben a Gozsdu udvarban

történt esetet egy hangfelvétel is őrzi, amelyben egyértelmű, hogy a társaság tagjainak nem ad megfelelő magyarázatot a biztonsági őr, hogy miért nem mehetnek be a helyre. Az ügyben az aHang oldalán petíció indult, melyhez kapcsolódóan az érintettek és az aHang aktivistái később akciót tartottak a Gozsdu udvarban: angol és magyar nyelvű táblákkal üzentek a bent szórakozó turistáknak és magyaroknak, hogy ez a hely diszkriminál.


“Pénteken sztárok, szombaton „csak” cigányok” – tüntetés a Remixnél

Tárgyalás…

A januári – REMIX Discoban történt – esetnek tegnap délelőtt zajlott a tárgyalása az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. A tárgyalás megegyezéssel zárult:

a szórakozóhely minden biztonsági őre két hónapon belül egy az UCCU Alapítvány által szervezett érzékenyítő képzésen fog részt venni, hogy meggyőződésükké válhasson: a származás, így a roma származás is, adottság, amely megannyi értéket hordoz magában.

Jó lenne, ha ez alapján elvetnék a face controll gyakorlatát, negatív sztereotípiák alapján nem segédkeznének egy társadalmi csoport kirekesztésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

mi-var-rad

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Az asztrológusok a 2019-es évben változásokat látnak a csillagjegyek szülötteinek életében, lesznek olyan …

bakancs

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Múlt vasárnap tiltotta meg a rendőrség azt a vonulást, amelyet a Mi Hazánk …

rover

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Tudjuk, hogy nem egyszerű a parkolás Bécsben, aki járt ott autóval, tudja, hogy …

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Több mint fél évszázaddal az Egy férfi és egy nő cannes-i bemutatója után …

Pin It on Pinterest