Erzsébetváros: annyi a bulinegyednek, de mi jön helyette?

A  Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosnak már csak egyetlen szorító gondja a van, a többi  mostanra “pipa”- és ez a kerület részek elnevezése. Izgalomra semmi ok ezt is megoldotta az önkormányzat, most már valóban nyugodt szívvel nézhetnek a 2022-es év elé.

Kulturális koncepció

A VII. kerület képviselő-testülete percekkel ezelőtt szavazta meg az Erzsébetváros Kulturális Koncepciót, azaz a kerület hosszú távú kulturális stratégiáját-írta a Színes Erzsébetváros.
A 122 oldalas dokumentum részletesen tárgyalja a kerület kulturális lehetőségeit és irányokat határoz meg: ” Erzsébetváros egy zöld, kis közösségeiben szolidáris és összetartó, kulturálisan kreatív és innovatív kezdeményezéseknek otthont adó, élhető kerület” – áll az elfogadott tervben.
A koncepcióterv három fő fejlesztési területet határoz meg: a zsidó kultúra, a hagyományos mesterségek és fiatal designerek kiállítóhelyhez juttatása és a kreatív ipari (képző-, és iparművészek, zeneművészek, színház-, és filmművészek, építészek, szépírók) pályakezdők diplomaszerzés utáni piacra kerülésének támogatása (“Erzsébetváros, mint a kreatív ipar inkubátorháza”)
A Kulturális Koncepció számos konkrét javaslatot határoz meg. A koncepcióterv például arra is kitér, hogy “várostörténetileg alátámasztható indokokkal a jelenlegi területi felosztás elnevezéseit (Belső-, Középső-, és Külső-Erzsébetváros) javasolt a következőkre megváltoztatni: Király-negyed, Erzsébet-negyed, István-negyed” A VII. kerület példaként a szomszédos Józsefvárosra hivatkozik, ahol ma tíz negyedet különböztetnek meg és láttak el önálló, utcatáblákon is olvasható elnevezéssel.

Új nevek

A Király-negyed (a belső kerületrész) kapcsán az indoklásban az szerepel, hogy “a Király utca az egyik legrégebbi pesti, budapesti és kerületi utca, neve és a köztudatban lévő beágyazottsága indokolhatja, hogy a negyed ezt a nevet viselje”.
Az Erzsébet körút és a Rottenbiller utca közötti kerületrész a koncepcióterv szerint az Erzsébet-negyed nevet kapná, a Rottenbiller utcán túli kerületrész pedig az István-negyed nevet venné fel.
A koncepciótervet a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg, így Erzsébetváros széles társadalmi párbeszédet kezdeményez ennek részleteit illetően.

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük