EU-csúcs: jöhet a Brexit-tárgyalások második szakasza

Az EU-csúcs résztvevői szerint megfelelő előrelépés történt a Brexit feltételeiről folytatott tárgyalásokon. Az osztrák kancellár pedig arról beszélt, hogy hiba lenne feladni az uniós menekültügyi kvótákat.

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára, a távozás legfontosabb feltételeiről ugyanis megfelelő előrelépés történt a felek között – mondták ki pénteki brüsszeli találkozójukon a brit kilépés után bennmaradó tagállamok vezetői.

A huszonhetek döntéséről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke számolt be a Twitteren, üzenetében egyúttal gratulálva Theresa May brit kormányfőnek.

A bejelentés nem okozott meglepetést Brüsszelben, a szakértők egyöntetűen úgy vélték, hogy ezúttal jóvá fogják hagyni a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerről, a kereskedelmi viszonyról és az esetleges átmeneti időszakról szóló tárgyalások megindítását.  A döntés ugyan sokak szerint mindössze formalitás volt, mégis mérföldkőnek számít, különösen azok után, hogy a kiválási tárgyalások hosszú hónapokon keresztül az összeomlás szélén álltak.

Volt olyan lap, amely azt írta: Theresa May brit kormányfő karácsonyi ajándékot kapott az uniótól.

A bennmaradó tagországok által egyhangúlag elfogadott irányelvekben mindenekelőtt a kiválás feltételei kapcsán még megoldásra váró kérdések rendezését sürgették.

Kiemelték: az egyeztetések a második szakaszban kizárólag akkor haladhatnak előre, ha a felek teljes mértékben tiszteletben tartják minden kötelezettségüket, és ezeket mihamarabb egy világos, jogilag kötelező szerződésbe foglalják.

Mint írták, az EU kész tárgyalást kezdeni a London által javasolt kétéves átmeneti időszakról, azonban a szigetországnak ebben az időszakban is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségvállalásoknak, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, miközben már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

A huszonhetek megerősítették azon szándékukat, hogy a jövőben szoros partneri viszony jöjjön létre az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, s rámutattak, miközben erről csak a tényleges kilépést követően lehet majd megállapodni, addig is készek előzetes tárgyalásokat kezdeni.

Hangsúlyozták, az EU a későbbiekben is szorosan együtt kíván működni Londonnal a biztonsági, a védelmi és a külpolitikai kérdésekben, illetve a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni harc területén.

Végezetül felszólították a brit kormányt, hogy mielőbb tegye világosabbá az elképzeléseit a jövőbeli kapcsolatrendszert illetően.

Osztrák kancellár: hiba lenne feladni az uniós menekültügyi kvótákat

Hiba lenne feladni a kötelező uniós menekültügyi kvóták elgondolását, a menedékkérők tagországok közötti elosztására szolgáló rendszer felállítása nagy könnyebbséget jelentene Ausztriának – jelentette ki Christian Kern leköszönő osztrák kancellár a brüsszeli EU-csúcstalálkozó pénteki zárónapján.

Kern rövid sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a migrációs válság kezelését illető „eltérő álláspontok most nem fognak változni”.

„Európa hatalmas lépéseket tett előre. Kancellári tisztségem kezdete óta Ausztriában minden hónapban egyre kevesebb menekültet regisztrálunk, ez pedig nem csak a saját intézkedéseinknek, hanem a Törökországgal és az észak-afrikai államokkal kötött megállapodásoknak is köszönhető. Nem értem, miért kell ezt lekicsinyelni” – mondta.

A Politico brüsszeli hírportál megjegyezte, hogy Kern utódja, Sebastian Kurz keményebb álláspontot képvisel a migráció ügyében.

Kurz egy friss interjúban hangsúlyozta, osztja az Európai Tanács elnökének többek által egyébként bírált véleményét, amely szerint a kötelező menekültügyi kvóták hatástalanok és rendkívül megosztóak. „Igaza van Donald Tusknak abban, hogy a kötelező uniós kvóták nem működtek” – fogalmazott, hozzátéve, változtatni kíván a mostani „elhibázott” migrációs politikán.

Az olasz kormányfő bírálta  a visegrádi országok ellenállását a kvóták ügyében

Az ülés előtt Paolo Gentiloni olasz kormányfő is megszólalt, és elismerte, történt előrelépés a bevándorlási válság kezelésében, de „még nem sikerült leküzdenünk a visegrádi országok ellenállását a kötelező kvóták ügyében”.

Az uniós állam- és kormányfők csúcsértekezletén csütörtök este volt napirenden a migráció ügye, brüsszeli értesülések szerint azonban az álláspontok továbbra sem közeledtek a vitás kérdésekben.

Tusk: bízom benne, hogy sikerül megőrizni a huszonhetek egységét

Bízom benne, hogy sikerül majd megőrizni az Egyesült Királyság kilépése után az Európai Unióban maradó tagországok egységét, amely nélkül nem lett volna lehetséges továbblépni a brit kiválási tárgyalások második szakaszára – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós állam- és kormányfők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után.

Sajtótájékoztatóján Tusk közölte: a huszonheteknek belső előkészítő egyeztetéseket kell kezdeniük, Londonnak pedig világosabbá kellene tennie az elképzeléseit a jövőbeli kapcsolatrendszert illetően.

A volt lengyel kormányfő beszélt a dublini menekültügyi rendszer reformjáról is, hangsúlyozva, hogy a júniusi EU-csúcsig megállapodásra kell jutni. Mint közölte, lehetséges addig tető alá hozni az egyezséget, de „rendkívül nehéz” lesz.

Merkel: kemény munka áll az unió előtt a Brexit-tárgyalások második szakaszában

Az eddigieknél még keményebb munka áll az Európai Unió és tárgyalói előtt, miután a tagállami vezetők a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdése mellett döntöttek – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az EU-csúcstalálkozó pénteki zárónapját követően.

Merkel Emmanuel Macron francia államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az egy évvel ezelőtt kezdődött tárgyalássorozat folytatásaként széleskörű, mindkét fél számára fontos részletek tisztázását igénylő megbeszélések várhatók az Európai Unió bent maradó 27 tagországa és Nagy-Britannia kapcsolatainak jövőjéről, beleértve a kereskedelmet érintő kérdéseket.

A kancellár hangsúlyozta, az eddigi előremutató eredmények a 27-ek egységének megtartásával megvalósult közös munkának köszönhető.

Juncker: sikeres a menedékkérők áthelyezésére szolgáló kvótarendszer


Sikeres a menedékkérők elosztását célzó uniós kvótarendszer, érthetetlen, miért gondolják azt egyesek, hogy az eddig áthelyezett körülbelül 32 ezer ember veszélyt jelent az európai civilizációra – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után.

Az ülést lezáró sajtótájékoztatón Juncker elmondta, nem érti, hogy ez a kérdés miért váltott ki ilyen heves reakciókat, és higgadtságra kérte a vita résztvevőit.

Mint mondta, az elmúlt két évben a jogosult 35 ezer menekült több mint 90 százalékát sikerült áthelyezni a mechanizmus keretében.

Európa és a tagállamai erősebbek annál, hogy ne tudnának „felszívni” ennyi embert – vélekedett.

Merkel és Macron támogatja a hetes cikk szerinti eljárás megindítását

Franciaország és Németország támogatni fogja az Európai Bizottságot, ha úgy dönt, jövő héten megindíthatja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen a vitatott igazságügyi reform miatt – közölte Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján pénteken.

Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóját követően a francia és a német vezető kijelentette, továbbra is reménykednek abban, hogy Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfővel a következő napokban tervezett beszélgetésekkel elkerülhető az eddig példa nélküli uniós eljárás.

Nem változott Donald Tusk véleménye a kötelező uniós kvótákról

Megerősítette korábbi véleményét pénteken az Európai Tanács elnöke a kötelező menekültügyi kvótákról, miszerint azok „hatástalanok” és „megosztóak”. Donald Tusk az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után leszögezte: a legfőbb cél az EU egységének megőrzése, illetve az illegális bevándorlás megállítása vagy legalább csökkentése kell legyen.

Tusk elmondta, nem a menedékkérők elosztása jelenti a megoldást a problémára, hiszen igaz, hogy a jogosultak 93 százalékát (nagyjából 32 ezer embert) áthelyezték a mechanizmus keretében, ez azonban kevesebb mint 2 százalékát teszi ki azoknak, akik menedékkérelmet nyújtottak be Európában.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a kelet- és közép-európai országoknak szolidárisabbnak kellene lenniük a többi tagállammal a gyakorlatban.

Orbán: köszönet a nemzeti konzultációban részt vevő magyaroknak

„Szeretnék köszönetet mondani azoknak a magyaroknak, akik reszt vettek a nemzeti konzultációban, kölcsönadták nekünk, nekem az erejüket, s lehetővé tették, hogy ezen a csúcson – különösképpen péntekre virradó éjszaka – sikerüljön visszaverni a támadásokat, amelyekkel Magyarország szuverenitását kis híján megsértették” – fogalmazott a miniszterelnök Brüsszelben, az európai uniós csúcstalálkozót követően pénteken.

A nyilatkozat Orbán Viktor Facebook-oldalán  jelent meg.

Megakadályoztuk, hogy olyan eredmények szülessenek az uniós csúcstalálkozón, amelyek következményeként idegeneket telepítettek volna bevándorlóként Magyarországra. Ahhoz, hogy ezt sikerült megakadályozni, sok millió magyar ember egybehangzó akarata kellett. Köszönet érte – jelentette ki Orbán Viktor.

(Forrás: MTI)

Előzmények >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük