Ez szívás! – Önnél van lélektani határa az egy doboz cigiért kiadott pénznek?

Mi az, amiről aránylag nyögvenyelős a leszokás? Az tankolás, az alkohol, a cigaretta és a többi hívság. Ezt agyravéve, a kormány jövőre is folytatja első körben a cigaretta adójának emelését, amit ráadásul kétszer is meglépnek, először januárban, utána pedig júliusban.

Léha, fizess…!

Első körben – 2019. januártól – az ezer szálra vetített adó ezer forinttal, 18 200 forintra emelkedik, a minimumszintet előíró adó pedig szintén ezer forinttal, 31 200 forintra emelkedik. Ezt fejeli meg a júliusi adóemelés újabb ezer-ezer forinttal mindkét tételnél.

Egy-egy adóemelés akár 40 forinttal dobhatja meg a dobozonkénti árat, ha azt az gyártók, forgalmazók érvényesítik a trafikokban. Mivel december utolsó hetében a cigaretták kiskereskedelmi ára dobozonként – márkától függően – 1050-1410 forint között szóródott, így jövő nyáron – július után – akár már az 1500 forintos szintet is elérhetik a legdrágább cigaretták.

19-24 százalékos drágulás négy év alatt

Az inflációs kosárban szereplő három cigaretta ára 2018 novemberében 1110-1220 forintba került, ez 5-6 százalékos – mindhárom terméknél egyaránt 60 forintos drágulást jelentett a 2017 novemberi szinthez képest. Ezen belül az idén szeptemberi jövedékiadó-emelés után az érintett cigaretták ára 20-30 forinttal növekedett.

(forrás: napi.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük