Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár a vasárnap rendezett európai parlamenti választáson elérte a szükséges preferenciális szavazatokat ahhoz, hogy pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) listáján bejusson az Európai Parlamentbe – írta az osztrák sajtó hétfőn.

Az eddigi alkancellár nemrégiben az Ibizán készült videófelvételek miatt lemondásra kényszerült:

a két éve titokban rögzített videón a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

- Hirdetés -

Strache az Osztrák Szabadságpárt EP-választási listáján a 42. helyen szerepel

Korábban, még pártvezetőként jelképesen választotta magának az utolsó helyet. Lemondása után pedig már nem volt módja arra, hogy töröltesse nevét a listáról. Ausztriában azonban a szavazásra jogosultaknak lehetőségük van arra, hogy a pártok mellett név szerint jelöltre is voksoljanak az európai parlamenti választásokon. A szavazólapon a párt neve mellett egy üres rubrika található, ahova a választópolgár beírhatja annak a politikusnak a nevét, akit az általa választott pártból szívesen látna Strasbourgban és Brüsszelben.

Ahhoz, hogy egy jelölt előbbre jusson a pártlistán, 5 százalék a küszöb. Heinz-Christian Strache akár a lista élére is kerülhet, ha nevét elegendő szavazó ráírta a szavazólapra. A volt alkancellár a sajtóértesülések szerint vasárnap több mint 37 ezer preferenciális szavazatot kapott választóitól. Ez több, mint az FPÖ-re leadott szavazatok 5 százaléka, így lehetősége van arra, hogy mandátumot kapjon az Európai Parlamentben. Azt azonban egyelőre nem tudni, elfogadja-e a megbízatást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét