Ezt nevezem én ősznek! – Szó szerint egycsapásra vége a nyárnak

A meteorológiai ősz első napja lehűlést és jellemzően borongós időt hoz. Az időjárás mintha már-már szolgai módon követné a naptár útmutatását.

Szerda

A Tiszától nyugatra szórványosan, de sokfelé esős idővel indul a tanév reggele, míg a Tiszántúlon egyelőre csak kevés helyen van szemerkélés. Délelőtt fokozatosan gyengülnek, megszűnnek, illetve dél-délnyugatra húzódnak az esők. Északon kissé vékonyodik a felhőzet. Késő délután, északon, rövid, szűrt napsütéses időszakok is lehetnek, míg délnyugaton, délen még este is számítani kell időszakos, gyenge esőkre.

Csütörtök

Az eleinte élénk, keleten erős ÉÉK-i szél napközben fokozatosan mérséklődik. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, meglehetősen hűvös lesz a délután. Éjszaka, északon, északnyugaton el-elvékonyodó, de nagyrészt még zárt felhőzet lesz jellemző, míg az ország déli és keleti felén borongós ég a valószínűbb. Eleinte a déli, hajnalban inkább a délkeleti határvidéken eső is esik. Többnyire élénk, a keleti térségben gyakran erős ÉÉK-i szél fúj. Pénteken kelet felé mozog a csapadékmező. – A Dunántúl térségében várhatóan már délelőtt szakadozottá válik a felhőzet és bujkáló, változó napsütés alakul ki. – A Dunától keletre borongós, erősen felhős időben még sokfelé lehet délelőtt eső. Délután kelet felé húzódik a csapadék, a középső térség felett is felszakadozhat a felhőzet. A Tiszántúlon előreláthatólag estig marad az esős, borús időjárás. A Tiszántúl térségében jelentős mennyiségű csapadék hullhat (15-30 mm) Hűvös napra kell készülni: Nyugaton 20 fok fölötti, keleten több fokkal 20 fok alatti maximum értékekkel. Éjszaka egészen a keleti, északkeleti határvidékre húzódik vissza a ritkuló, gyengülő eső. Másutt feloszló felhőzet, csillagfényes égbolt, de párásság a valószínűbb. Hajnalra ködfoltok is képződhetnek. Meglehetősen hűvös lesz, néhol 10 fok alá hűl a levegő.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC): csütörtök reggel 13 – 17, csütörtök délután délnyugaton 16, keleten 25, péntek reggel 11 – 16, péntek délután nyugaton 20-24, keleten 15-19 fok körül alakul.

Ilyen hétvége elé nézünk

Szombat: Változó vastagságú felhőtakaró melletti változó, szűrt napsütésre van kilátás. Mérsékelt DDK-i légmozgás valószínű. Estétől ismét vastagodó felhőzet húzódhat az ország fölé, melyből éjjel kisebb eső is eshet.

Vasárnapra: még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – délelőtt még felhős égbolt é elszórtan kisebb esők ígérkeznek, majd a déli óráktól már napsütéses idő látszik valószínűbbnek mérsékelt, szakadozott felhőzettel, és az északi térségben, délután, szórványosan kialakuló záporokkal, zivatargócokkal.

– A jövő hét első napjain nagyobbrészt napos, melegedő időszak kialakulása körvonalazódik. Visszatérhetnek a nyárias délutáni hőmérsékletek. Elszórtan, összességében kevés helyet érintően lehetnek futó záporok, zivatargócok is.

Orvosmeteorológia a következő két napra

Csütörtökön és pénteken is hidegfront alakítja időjárásunkat, melyhez kiadósabb eső is társul, mely fokozatosan kelet felé húzódik. Várhatóan a krónikus légzőszervi betegek, pl. az asztmásak panaszai fokozódnak. A tünetek leginkább fulladás, nehézlégzés képében jelentkeznek, a már messziről hallható megnyúlt kilégzés, melyet sípolás kísér a súlyos asztmás roham jele, ekkor érdemes orvost, mentőt hívni, használni inhaláló gyógyszereiket. Az allergiások számára a csapadék hatására csökkenő pollenkoncentráció enyhül, tüneteik várhatóan mérséklődni fognak.

Nagyot változik az időjárás jellege, jelentősen visszaesik a hőmérséklet, ne megszokásból öltözködjenek reggel! Ajánlott az esernyő, esőkabát, kardigán, zárt cipő.

(EUMET)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Figyelem!

Friss!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.