Kerítésen innen

Pintér minisztériuma: az allergiás gyerek vigyen magával ellenszert az oviba – “A kormány a 16-20 ezer forint/darab gyermekek életmentőszerén szarakodik!”

Pintér minisztériuma: az allergiás gyerek vigyen magával ellenszert az oviba - "A kormány a 16-20 ezer forint/darab gyermekek életmentőszerén szarakodik!"

Megkérdezte a Népszava a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumot, ” hogy tervezik-e ellátni az állami iskolákat, óvodákat az anafilaxiás sokk esetében életmentő adrenalininjekcióval”. A válasz: “Az igazoltan allergiás személyek támogatással juthatnak hozzá öninjekciózásra alkalmas adrenalin tartalmú gyógyszerhez, melyet magukkal tudnak vinni akár a köznevelési intézményekbe is”.

Azaz vigye magával, ha allergiás! És, ha nem tud róla?

Pintér Sándor minisztériuma az életmentő szer helyett tanácsokat ígér, hiszen közleményükben úgy fogalmaztak:

útmutató készül az intézményben dolgozók számára a felmerülő veszélyhelyzetek felismerésére, kezelésére, és további egyeztetések folynak „a lehetséges további, szakmailag indokolt és a gyakorlatban megvalósítható megoldási lehetőségekről”.

Az anafilaxiás allergiások ügye akkor került a figyelem középpontjába, amikor januárban egy iskolában meghalt egy hétéves kisfiú.

Mogyorótartalmú ételt fogyasztott, az allergiás gyermeknél nem volt életmentő adrenalin tartalmú autoinjektor, a percek múlva kiérkező mentősök sem tudtak rajta segíteni. Májusban egy óvodás szerencsésebb volt, az óvónő időben felismerte az anafilaxiás sokk jeleit, és az intézményben volt adrenalinos injekció.Dr. Kunetz: szégyellje magát a Belügyminiszter!

“Amennyiben nem ismert a gyermek allergiája, akkor sajnos az életmentő EpiPen (azaz az adrenalin tartalmú könnyen alkalmazható készülék) hiányában könnyen úgy járhat, mint az a hétéves kisfiú, aki éppen ennek az életmentő készüléknek a hiánya miatt anafilaxiás shockban halt meg az januárban.

Az EpiPen mellett a köznevelési intézményekben elengedhetetlen alapfeltételnek kellene lennie, hogy elérhető legalább egy AED (Automata Defibrillátor) és az ezt kezelni tudó személyzet, ahogyan a megfelelő elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet is.

Szinte minden évben találkozunk olyan hírekkel, hogy a köznevelési intézményben akár sportolás, akár egyéb körülmények között meghal egy-egy tanuló. Ezt nem kellene elfogadnunk és viszonylag könnyen lehet tenni ellene a fentiekkel. A képen egy dél-olaszországi icipici városka óvodája látható, ahol a szivárványos zászló mellett megférnek Don Tonino Bello püspök szavai is: “Talpra Béketeremtők!”, valamint talán az ennél is fontosabb tény a nyíllal jelölt készülék egy AED az óvoda falán. Itt nem lenne kérdés az EpiPen kötelező bevezetése sem, valószínűleg van is.

Teqball asztalokra a kormány 400 milliót, a Vodafone megvásárlásáért 715 milliárd forintot kíván költeni, a 16-20 ezer forint/darab gyermekek életmentőszerén meg szarakodik!”Amikor kiderül….

A kutatások szerint a még nem diagnosztizált páciensek ötödénél az első anafilaxiás roham közoktatási intézményekben történik, még sincs arra utaló jel, hogy az állami fenntartású iskolákban rendeződik a helyzet.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület egy nemrégiben kiadott közleménye azt hangsúlyozza:

hazánkban az ételallergia gyakorisága a 3-18 éves korosztályban 2,58 százalék, ami a 1,5 millió intézménybe járó gyermek esetében legalább 37000 óvodást, iskolást jelent, akiknek ráadásul 65-70 százaléka a magas rizikójú tartományba sorolható.

Július 1-től támogatott lett ugyan az életmentő EpiPen-injekció azon gyermekek számára, akik már bizonyítottan anafilaxiás allergiával élnek, de az intézményi protokoll még várat magára. Az intézményi EpiPen arra az esetre volna szükséges, hangsúlyozza az egyesület,

ha olyan gyermeknek van rohama, akinek nem volt korábban ismert az allergiája.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

About Author

Szólj hozzá!