Kiemelt hírekTech - Tudomány

Feketehimlő tartalmú fiolákat találtak

fekete himlő

Egy vakcinakutató laboratórium dolgozója Pennsylvaniában feketehimlő feliratú fiolákra bukkant egy fagyasztóban takarítás közben – jelentette a Sky News hírcsatorna.

Erre senki sem számított

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szóvivője, Belsie González elmondta, hogy a központ és partnerei, valamint a bűnüldözési szervek nyomozást indítottak az ügyben. Hozzátette:  valószínűsíthetően a fekete himlő halálos vírusa van a fiolákban, de tartalma érintetlennek tűnik, és az üvegcséket felfedező laboratóriumi dolgozó kesztyűt és maszkot viselt.

“Semmi sem utal arra, hogy bárki is érintkezett volna a fiolák tartalmával”

idézte a szóvivőt csütörtöki tudósításában a Sky News.

A járványügyi központ nem árulta el, hogy Pennsylvania államban pontosan hol, melyik város laboratóriumában találták meg a fiolákat.

2014-ben egy kutató a marylandi Bethesda kutatóintézetének egyik raktárszobáját takarította, amikor hat, fekete himlő vírusait tartalmazó üvegcsére bukkant. A minták több évtizedig hányódhattak egy kartondobozban. Ez volt az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy ismeretlen eredetű fekete himlőre bukkantak.

A fekete himlő halálos betegség, amelyet a variola vírus okoz

Az utolsó ismert fekete himlős esetet 1977 októberében diagnosztizálták Szomáliában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1980-ban bejelentette, hogy világszerte sikeresen felszámolták a magas mortalitású, erősen ragályos megbetegedést, amely évszázadokig pusztította az emberiséget. Az ismeretlen eredetű betegséget már egyiptomi múmiákban is kimutatták.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két helyszínt jelölt ki, ahol kutatási célokból tárolhatnak variola vírust, az egyik a CDC atlantai létesítménye, a másik egy oroszországi kutatóközpont.

Az amerikai járványügyi hatóság elmondta, hogy a fekete himlővel kapcsolatos amerikai kutatások célja vakcinák, gyógyszerek és diagnosztikai tesztek kifejlesztése. A vizsgálatokra azért van szükség, mert fel akarnak készülni arra az esetre, ha valaki bioterrorizmusra használná fel a variola vírust.

Bill Gates, a Microsoft alapítója novemberben Londonban, Jeremy Hunt brit konzervatív politikussal tartott pódiumbeszélgetésén éppen a bioterrorizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet. Szorgalmazta, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hozzon létre a világjárványokkal foglalkozó új munkacsoportot.

Kifejtette azt is hogy szerinte a kormányoknak milliárdokat kellene költeniük kutatás-fejlesztésre és helyzetgyakorlatokra, ha felkészülten akarják fogadni a jövőbeli világjárványokat és az esetleges bioterrorizmust.

“Mi van akkor, ha egy bioterrorista, mondjuk, elszabadítja a fekete himlő vírusát tíz repülőtéren? Hogy válaszolna erre a világ?”

tette fel a kérdést Gates a pódiumbeszélgetésen.

Az igazán félelmetes, hogy Bill Gates nem most beszél arról először, hogy fel kell készülni egy esetleges világjárványra (ez már meg is történt) és egy esetleges bioterrorista támadásra is.

Négy és fél évvel ezelőtt Szlávik János infektológus volt az ATV Start vendége. A felvetésre, miszerint Bill Gates világméretű járvánnyal riogat Szlávik határozottan cáfolt.

“A tudósok sem tudják, hogy honnan szedi ezt. Semmi nem utal arra, hogy olyan vírusváltozások következnének be, jelenleg az emberiségben, hogy megváltozna valamilyen vírus, ami esetleg ilyen mértékű világjárványt okozna. Bill Gates üzletember és valószínűleg pénzt fektetett abba, hogy ilyen kutatásokat folytassanak.”

Szlávik János tovább folytatja okfejtését

“Gondoljuk csak végig, hogy milyen vírus lehet, az ami emberek tízmillióinak halálát okozhatja. Ilyen egyetlenegy van, az influenza. Az influenzavírust lehet úgy megváltoztatni, hogy olyan agresszív legyen, mint például a madárinfluenza. Amennyiben a madárinfluenza állatról emberre terjed, szinte százszázalékosan halálos. Terjedjen emberek között és hozzon létre egy világméretű járványt.”

Egy kutató nemrég létrehozott egy olyan vírust, amely rendelkezett a madárinfluenza vírus százszázalékban halálos mivoltával és rendelkezett az emberről emberre való terjedés jellemzőivel. Ez az a vírus, amely valóban létrehozhatna egy óriási világjárványt nagyon sok halálesettel.

Érdemes a teljes beszélgetést megnézni

 

(Forrás: Respublika.hu)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Szólj hozzá!