Pusztai Erzsébet: a járványkezelés nem ördöglakat

Dr. Pusztai Erzsébet az egyetlen olyan magyar virológus, aki mint a rendszerváltó Antall-kormány államtitkára, belülről is átélhette a „hatalom” működését, így nem csak mint orvos, de mint egykori szakpolitikus is rálát arra, amit az Orbán-kormány járványkezelés címszó alatt tesz, erről kérdeztük.

A járványkezelés megúszhatatlan

– A világ szinte valamennyi kormánya egyre jobban beleáll a védekezésbe, mert felismerték, hogy ez a járvány nem megúszlható. Ezzel szemben az Orbán-kormány folyamatosan menekül a felelősség elől. Létezik, hogy egy politikus ennyire ne lássa, milyen kontraproduktív amit tesz?
– Politikusa válogatja. Annak a politikusnak, aki szakmailag belelát a dologba, könnyebb átlátnia a helyzetet. Én nemcsak orvos vagyok, hanem a fertőző betegségek szakorvosa is, tehát a járványügyek összefüggéseit jobban átlátom, de lehet olyan politikus is, aki nem akar elmerülni a részletekben és a felszínen mozogva a népszerűség, a hatalmi viszonyok szempontjából méri fel, mi a legfontosabb. Ő az, aki hallja a szakértőktől jövő véleményeket, de megvan a saját elképzelése is és ebből a kettőből rakja össze az intézkedéseket.

Egynek nem, mindnek szívesen

– Ön jól ismert coach, magyaros kiejtés szerint „kócs” is, mit gondol, szüksége lehet a magyar kormánynak „kócsolásra”?
– Több szempontból is. Talán ez a szélsőséges kommunikáció is csökkenhetne végre.
– Ha már itt tartunk, hogy lehet az, hogy nem látom ott a jelenlegi elleniéki összefogás környékén?
– Figyelem az eseményeket, mert nagyon örülők, hogy létrejött, amiről már hosszú ideje beszéltünk és sürgettük. Ha segítséget kérnek, segítek, volt aki megkeresett azzal, hogy legyek az adott szervezet egészségpolitikusa, azt válaszoltam, hogy egynek nem, mindnek szívesen.
– Rendben, játszunk el a gondolattal, hogy „mindnek”… Mit kezdene ezzel a járvánnyal?
– Nem olyan ördöngösség ez, csak ismerni kell a szakmai szabályokat. Egy ilyen felsőlégúti közvetítéssel terjedő járvány esetén a legfontosabb védekezés: a maszkviselés, a kontaktus, azaz érintkezés-számok csökkentése, tehát nem szerveznék iszonyatos tömegrendezvényeket és a tesztelés, a tesztelés, a tesztelés, valamint a betegek elkülönítése, hogy ne adják tovább a fertőzést. A következő feladat, pedig a lehető legkorábbi kezelés, erre a világban léteznek már módszerek, de mintha a magyar vezetés nem akarna ezekről tudomást venni.

Lépésről lépésre

– Mik ezek?
– Először is -és erre én már az elmúlt év tavaszán felhívtam a figyelmet- az embereket el kellene látni D vitaminnal, hiszen nagyon fontos, hogy mindenki szedje, méghozzá megemelt adagban. De említhetnék egy nagyon régi, generikus, de hatásos szert is, amit már Szlovákiában is elfogadtak, nálunk azonban oda se figyelnek rá, pedig még nagyon olcsó is, és ez az Ivermectin. A gyógyszergyárak persze gőzerővel, és rengeteg támogatással a háttérben nekiálltak fejleszteni, de ezekkel a szerekkel közel sincs annyi tapasztalat, mint a régebbiekkel.
– Na és a Favipiravir?
– Igen, ezzel nálunk is elkezdtek foglalkozni, de ennek a szernek közel sincs akkora ereje, mint mondjuk a már említett Ivermectinnek. Viszont állítólag megelőző hatása is van.
– Eddig nem esett szó az oltásokról!
– Az a védelmi vonal fontos eleme. Engem ezügyben nagyon megrázott, amikor kiderült, hogy a két oltással védett emberek is megkaphatják a fertőzést, tehát ez egy olyan vírus, sajnos, ami ezt is tudja. Ezért is különösen fontos mindenki számára a védekezés.

Kapcsolódó

Dr. Falus Ferenc a negyedik oltásról – reggeli villáminterjú

Pusztai

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük