Feketeruhás tüntetéssé vált a tiltakozás – A tanároknak megtiltották, hogy nyilatkozzanak, de a srácokkal nem tudtak mit kezdeni

A regnáló “hatalom” még mindig úgy tesz, mintha nem 2022-őt, hanem 1960-at írnánk: kirúg, betilt, némaságra kötelezi a tanárokat. A diákokat azonban nem tudja megfélemlíteni, ők hangot adnak követeléseiknek.

Gyerekek, szülők, tanárok közösen

Fekete ruhába öltözve, élőláncot alkotva tiltakoznak hétfőn reggel iskolakezdés előtt Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium tanárai és az akciójukhoz vélhetően csatlakozó szülők, szimpatizánsok – számoltunk be róla mi is.

Polgári engedetlenség

Az akciót azért szervezték meg, mert a tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg. Az élőláncból a 444 tudósítása szerint tüntetés alakult, amit az egyik ötletgazda, Herman Adél nyilatkozata alapján

folytatni fognak, ha nem helyezik vissza az igazgatóhelyettest pozíciójába.

Miskolc mellett Budakalászon, a Szentistvántelepi Általános Iskolában is élőláncot szerveztek a pedagógusok és szülők, és a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium tanárai is hasonló akciót tartanak. A vonulók mellett az autósok támogatólag dudálnak.

“Szájzár” a tanároknak

Miskolcon a félórás élőláncból tüntetés lett, amit már a végzős diákok kezdeményeztek: elsétálnak az iskolától a tankerületi központhoz, ahol a lépcsők alján rendőrök várták a diákokat, akik azt skandálták:

Megjöttünk!

Volt két beszéd, majd a diákok át akartak adni egy általuk aláírt petíciót, de nem jött ki senki, hiába skandálták, hogy

„gyertek ki”,

így végül két diák úgy döntött, bemennek ők.

Miskolchoz hasonlóan Budakalászon, a Szentistvántelepi Általános Iskolában is szolidaritási megmozdulásra készülnek pedagógusok és szülők: ők is élőláncot készülnek vonni az épület köré. Ahogy a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium tanárai is fekete ruhában és élőlánccal tiltakoztak hétfő reggel, miután levelet kaptak, amelyben kirúgással fenyegették őket.

A Jelky tanárai közül senki sem akart nyilatkozni, mert „azt is megtiltották”, emiatt némán tiltakoztak.

A “Madáchosok”

A budapesti Madách Imre Gimnázium tanárai is “polgári engedetlenkedtek”, közösségi oldalukon így számoltak be róla:

“Iskolánk, a VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium tanárai szolidaritást vállalnak a Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesével és az összes olyan kollégával, aki fenyegető levelet kapott a tankerület vezetőjétől.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!