Kerítésen innen

4 gimnázium előtt virrasztanak a tanárokért a diákok – Most már az oktatókon a sor!

4 gimnázium előtt virrasztanak a tanárokért a diákok - Most már az oktatókon a sor!

Tizenéves tanulók tartanak virrasztást több fővárosi gimnáziumnál, hogy kiálljanak tanáraikért, akiknek egy része hétfőn polgári engedetlenségbe kezd.

… és a tanerő?

A tanárok melletti pénteki tüntetésen hirdette meg a Diákok a tanárokért csoport, hogy virrasztást tartanak vasárnap este héttől négy budapesti gimnázium előtt. A Szent István Gimnáziumnál, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumnál, az Óbudai Gimnáziumnál és a Kodály Zoltán Gimnáziumnál reggel 9-ig tart a virrasztás.

Arra kérik a középiskolásokat, hogy az első órára ne menjenek be, hanem csatlakozzanak hozzájuk.

A diákok követelései:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
  • Figyelmet az oktatásra!

Elmondásuk szerint a tanáraik nem beszélnek az órákon a helyzetükről, többen a szüleiktől hallottak arról, hogy milyen sanyarú helyzetben vannak, de a közösségi oldalakon is rengeteg cikket olvasnak erről. Mint az egyik fiatal lány a Népszavának elmondta:

tudja, hogy ez az egy tüntetés nem váltja meg a világot, ám úgy vélte, ha a közvélemény látja, hogy tizenéves fiatalok virrasztanak a gimnáziumok előtt, talán többen is ráébrednek arra, hogy milyen súlyos a helyzet az iskolákban.

Gördülő polgári engedetlenség….

A Tanítanék Mozgalom képviselői múlt csütörtökön jelentették be, hogy gördülő polgári engedetlenségi hullámot indítanak, amely úgy nézne ki, hogy minden héten egy meghatározott napon tagadnák meg a munkavégzést a pedagógusok.

Hétfőn a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium mintegy 30 pedagógusa egész napra megtagadta a munkavégzést, így tiltakozva a kormány elhibázott oktatáspolitikája, a tanárok kizsákmányolása és alacsony fizetése, valamint a sztrájkjogok korlátozása ellen. Nem veszi fel a munkát a XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium tantestületének 17 tagja, valamint a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium több tanára sem. Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium 37 pedagógusa jelentette be, hogy a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodnak, miután az oktatásirányítás hosszú idő óta nem hallja meg a pedagógusok jelzéseit, nem ismeri fel, hogy Magyarországon oktatási válság van.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

About Author