Felébredt végre a Magyar Orvosi Kamara is!

A Városi Kurír éppen két napja tette szóvá és ítélte el “A Magyar Orvosi Kamara az orvostársadalom puha-szerszáma” című írásában az országos kamara szembetűnő passzivitását. Örömmel számolunk be róla, hogy valami mintha elindult volna Kincses doktorék szervezeténél is. 

A kamara honlapja így vezeti fel a levelet:

“Az elmúlt két hét eseményeire nem kaptunk eddig sehonnan racionális érveket, sem tényeket, sem valós indoklást. Nemcsak az elmúlt események okát nem ismerjük, de a jövőre vonatkozó terveket sem.

A kormányzat adós a magyarázattal, mivel a jelenlegi intézkedések és a jelenlegi epidemiológiai adatok egyáltalán nincsenek összhangban.

Az egészségügyi dolgozók egy része állás és jövedelem nélkül maradt, másik része erején túl teljesítve próbál gondoskodni a betegeiről. Sokan komoly orvosetikai döntésekre kényszerülnek, mert látják, hogy az elbocsátott beteg nem fog ugyanolyan színvonalú ellátásban részesülni otthon, ha viszont ellenállnak, állásukat elvesztik, és akár politikai támadások közepén találják magukat.

A MOK megpróbálja a jelen járványhelyzetet szakpolitikaként, az egészségügy ügyeként kezelni – csak épp a védekezést a belügyminiszter irányítja, a védőfelszereléssel érkező repülőket a külügyminiszter vagy az innovációs és technológiai miniszter fogadja, a kórházakat és a lélegeztetőgép-gyárat a miniszterelnök látogatja, a védekezésről rendőrök és katonák tájékoztatnak.

Az ember tud áldozatot hozni, ha van miért. A járványt mi is komolyan vesszük, és látjuk a végső célt is, de az odavezető út teljes homályba vész.

Az orvosi kamara levele:

Tisztelt Miniszter Úr!

A mindennapi betegellátásban küzdő kollégák tömeges visszajelzése szerint az ellátórendszerben fokozódik a bizonytalanság és a feszültség, mert számukra ad hoc utasítások alapján, a célállapot és az odavezető folyamat ismerete nélkül zajlik az egészségügyi rendszer járványhelyzet miatti szükségszerű átszervezése, kezdődik a tárcavezetőnek címzett kamatai levél majd a helyzet rögzítése után így folytatódik:

A fentiek alapján a következő határozott kéréssel fordulunk Miniszter Úrhoz:

  • Hozza nyilvánosságra az ellátórendszer átalakításának tervét, ennek forgatókönyveit és ezek háttérszámításait. Ezen dokumentumokat kérjük a MOK elnökségének is megküldeni.
  • A miniszteri utasításokat tegye hozzáférhetővé rendszerezett, visszakereshető formában, és ezek kiadásakor a MOK elnöksége is kapjon ezen levelekből egy példányt, mert az együttműködést nem segíti az, hogy az érdemi utasításokról a MOK vagy a sajtóból, vagy egyes tagok által esetlegesen megküldött dokumentumokból értesül. Ha a MOK is birtokában lenne ezeknek a dokumentumoknak, azzal a kollégákat is tudnánk információval segíteni a feladatok végrehajtásában.

bögre

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük