A Magyar Orvosi Kamara az orvostársadalom puha-szerszáma

Amikor véget ért az Orvosi Kamarában az Éger-korszak, az az időszak amikor a kamara a kormány meghosszabbított kezeként funkcionált. Jöttek Kincses doktorék és szinte mindenki fellélegzett, sokat vártak az új mancstafttól.

Az első idők tapasztalata

A kezdeti kemény nyilatkozatokat egyre szolidabb megszólalások követték. Az ok pedig nem más, mint, hogy bejött a kormány taktikája, ami olyan egyszerű volt, mint oroszlán farkán a bojt, a halálba negligálták az új kamarai vezetést. Kincses doktorék rövid idő alatt felmérték, hogy hiába kemények, mint a vídia, ha a kormány elnéz a fejük felett.

Az előbbiekből az érintettek nem azt a következtetést vonták le, hogy érdemes lenne újragombolni a kabátot, hiszen így már végképp nincs mit veszteniük. Nem, ők nem radikalizálódnak, még a szó legjobb értelmében sem, még most sem, amikor pedig a helyzet sajnos egyre radikálisabb válaszokat kíván, hiszen sajnos nemcsak a vírus pusztít, hanem az akarnokság, az ellentmondást nem tűrő hozzá nem értés is.

A csütörtöki Egyenes Beszédben csúcsra járt az Országos  Orvos Kamara teszetoszasága. Rónai Egon úgy kezdte a beszélgetést, hogy gratulált Kincses Gyulának az erős hangú közleményhez, amiben szokatlanul keményen szóltak be az egészségügyi kormányzatnak a legutóbb hipersebességgel kirúgott kórházigazgatók védelmében. Ekkor az elnök kicsit hebegve, habogva valami olyasmit mondott, hogy azt nem ők, hanem a tőlük független jogi személyiségű pesti kamara adta ki, de persze nem határolódik el tőle, mert a leváltott kórházigazgatókat -különösen az egyiket-  kiváló szakembernek tartja.

Majd egy hosszabb, megúszósnak szánt “kifejtős” válasz következett

arról, hogy ők -mármint országosék- azért nem szólaltak meg az ügyben, mert csak országos kérdésekben hallatják szavukat. Látványosan halovány ez az érvelés, hiszen mi lehetne országosabb kérdés, mint az, hogy a pandémia közepén egy miniszter úgy bánik az két jeles orvossal  és rajtuk keresztül az egész orvostársadalommal, mint egy kényúr.

A riport végén nagy nehezen, köszönhető Rónai Egon kitartásának, aki nyilván átlátta, hogy most aztán minden király meztelen- csak kimondta valahogy dr. Kincses, aki a beszélgetés kezdetén még csak “nem határolódott el“, hogy igen, igen egyetért.

Kint vannak vele a doktorok az összes vizekből!

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük