Felháborodott az Orbán-kormány, mert Sargentinit meghallgatták az ET-ben

Mégis ott volt Judith Sargentini ma a Magyarország elleni 7-es cikkelyes eljárást folytató Európai Tanácsban. Ezt Sargentini ki is twitterezte reggel. A magyar kormányban meg vannak ütközve – mondták az atv.hunak.

A 7-es cikkelyes „atom”

Ez nemcsak azért keltett itthon a kormányoldalon megütközést, mert a holland európai parlamenti képviselő a Sargentini-jelentés miatt az első számú európai politikai ellenféllé vált az Orbán-kormány számára, hanem azért is, mert az Európai Parlament szerepe a jelentés megszavazásával lezárult, a 7-es cikkelyes „atomról” az eljárást már egy másik uniós intézmény az Európai Tanács (ET) folytatja. Pontosabban az ET egyik testülete, az általános ügyek tanácsa, amelyen az EU-tagországok illetékes miniszterei, államtitkárai vesznek részt.

A Sargentini-jelentésnek azonban nagy volt a politikai visszhangja, és a 7-es cikkelyes eljárás élesítése miatt a politikai utóélete is.  Ezért Judith Sargentini, de az Európai Parlament elnöke, Tajani is kérte, hogy a tanácsi eljárási szakaszban is részt vehessen valamilyen formában az Európai Parlament.

Sargentini elmondhatta a véleményét a magyar ügyről

Ezt az Európa Tanács jogi szakszolgálata elutasította. Ezért is keltett meglepetést, hogy Judith Sargentininek sikerült, mégis ott volt ma az Európa Tanácsban. Igaz, nem az általános ügyek tanácsának miniszteri értekezletén. Brüsszeli fideszes források úgy tudják, hogy egy nem hivatalos testületben/körben volt a meghallgatása, Sargentini ilyen formában adott tájékoztatást a magyar ügyben.

Az ET általános ügyek tanácsában egyébként ma hivatalosan is szerepel a napirenden a magyar ügy, a 7-es cikkelyes eljárás. Ma számol/számolt be az Európai Bizottság a Magyarországgal szembeni korábbi és folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárásokról.

Gulyás Gergely kancelláriaminisztert pedig december 11-én hallgatja meg az általános ügyek tanácsa a 7-es cikkelyes eljárás keretében.

Deutsch: Brüsszel bevándorláspárti politikusai folytatják a Magyarország elleni támadást

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szerint Brüsszel bevándorláspárti politikusai folytatják a Magyarország, a magyar polgárok elleni támadást, erről szól az általános ügyek tanácsának hétfői meghallgatása is, amely újabb nyomásgyakorlás Magyarországra.

Az EP-képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy az ülésen „faramuci módon” lehetőséget adnak az egyik legnyíltabban migránspárti képviselőnek, Judith Sargentininek, hogy elmondhassa – a korábban már a róla nevezett jelentésben is megfogalmazott – alaptalan vádjait Magyarországról.

Ahogy az egész Magyarország elleni támadás, úgy a hétfői tanácsi meghallgatás is a jövő évi EP-választási kampány része Brüsszel bevándorláspárti politikusai oldaláról – értékelt Deutsch Tamás.

Hozzátette: mára mindenki előtt világossá vált, hogy az EU-ban az egyik legélesebb konfliktus a bevándorláspárti és a bevándorlás-ellenes erők közötti politikai vita, ráadásul ennek a frontvonalában Magyarország áll.

(Forrás: ATV, MTI)

Kapcsolódó

Sargentini-jelentés – Az EP javaslat megsemmisítését kéri a magyar kormány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük