A bírók változást akarnak – ez derült ki az új Országos Bírói Tanács tagjainak megválasztásakor. Handó Tünde legnagyobb kritikusai is bekerültek az őt ellenőrző testületbe.
[mnky_ads id=”10551″]
„Forradalom, lázadás, taktikai KO Handónak” – így értékelték a HVG forrásai az új Országos Bírói Tanács (OBT) tagjainak megválasztását. Az biztos, hogy alaposan feladták a bírók a leckét Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke számára: a hétfői, estébe nyúló választás nyomán és az előjelek alapján igencsak kritikus hangvételű OBT fogja felügyelni az OBH-elnök egyre erősebben vitatott tevékenységét.
[mnky_ads id=”10552″]
A HVG információja szerint az új OBT tagja lett Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, aki Handó korábbi munkatársából lett egyik legnagyobb kritikusa. Ő volt az is, aki a közelmúltban azért fordult az Alkotmánybírósághoz (Ab), mert úgy véli, vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott OBT összetételét. Hilbert ezt saját bőrén érezhette: az OBH elnöke éppen az OBT választás hajrájában kezdeményezett ellene fegyelmit, amelynek megindulása eleve kizárta volna, hogy a BKT elnöke elinduljon. Ám – bár Hilbert beadványát az Ab formai okra hivatkozva elutasította – a szolgálati bíróság nemet mondott a fegyelmire, mondván, nem lehet Hilberttel szemben fegyelmi vétséget megállapítani.

Ugyancsak az új OBT tagja lett Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája, aki pedig azért perelte Handót, mert a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor. A történet további pikantériája, hogy a PKKB-n nagy horderejű ügyeket tárgyaló Vasvárit a nyáron még kitüntette Handó a címzetes törvényszéki bírói címmel. Munkájának szakmai elismerése sem volt azonban elég ahhoz, hogy – két olyan pályázat után, amelyeken az első helyen végzett – ő legyen a befutó a Fővárosi Ítélőtábla egyik bírói posztjára. Kollégái viszont vastaps közepette választották OBT-jelöltnek.

„Ez végre egy tökös OBT” – fogalmazott a lap egyik forrása, de az ennél kevésbé felszabadultak szerint is izgalmas idők következnek, s olyan OBT alakult, amely végre el tudja látni a feladatát.

Az elmúlt hónapokban dúló belső harcok is mutatták, hogy a választás tétje óriási volt. A 2011-ben kialakított új igazságügyi rendszert élesen támadta az Európa Tanács konzultációs testülete, a Velencei Bizottság is, egyebek közt az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének csaknem korlátlan hatalma miatt.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Fideszes ejtőernyősök a közigazgatási bíróságokon

Másik kapcsolódó:

Handó Tünde gyakorlatilag kirúgta a Fővárosi Törvényszék elnökét

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét