Fellélegezhetünk, Billy Elliot mégsem veszélyes!

Mindenki megnyugodhat, a Magyar Időkben megjelentekkel ellentétben az Operaház Billy Elliot című musicalje mégsem veszélyes. A szülők bátran elvihetik csemetéjüket az előadásra, a gyerek testi és lelki egészsége nem sérül. Immár hivatalos közleményben nyugtatja meg a közvéleményt a Magyar Pszichológiai Társaság. A közlemény a szivárványcsaládok működését is érinti.

Az elmúlt időszak egyik nagy botránya volt,

hogy majdnem leállították a Billy Elliot című musical előadásait, mivel a Magyar Időkben meleg propagandistának és gyerekek megrontójának minősítették az Operaházat az előadás miatt.

A Kétfarkú Kutyapárt a budapesti pride kapcsán meglátogatta a lap szerkesztőégét, és rögtönzött balettelőadással örvendezték meg a nagyérdeműt.

Mindeközben a szakértők is megszólaltak. Igaz, nem nevezték meg sem a szóban forgó előadást, sem az elmúlt időszak egyéb homofób történéseit, de mégiscsak állást foglaltak, ami – valljuk be – nagy szó.

Közleményükben azt írják:

Az elmúlt hetekben több olyan, a nemi és szexuális kisebbségekkel kapcsolatos sajnálatos esemény és nyilatkozat történt, melyek kapcsán többek tévesen, előítéletekkel terhelten, az aktuális szakmai tudást figyelmen kívül hagyva foglaltak állást nemi és szexuális kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekben.

Amikor nemi és szexuális kisebbségekről beszélünk Magyarországon, akkor – óvatos becslések szerint is – egy legalább százezres társadalmi csoportól mondunk véleményt, fogalmazunk meg állításokat, ezért elengedhetetlen, hogy csak olyan esetben tegyük ezt, ha kellőképp tájékozódtunk az adott kérdésben, hiszen egy kisebbség jogairól, lehetőségeiről, értékéről megnyilatkozni hatalmas felelősség.

Számos kutatásban demonstrálták már azt, ahogy a közvélekedés előítéletessége, homofóbiája beépül a kisebbségben élő egyén önmagáról alkotott elképzeléseibe, sok esetben már kamaszkortól olyan pszichés nehézségeket okozva, mint a depresszió, szorongás, poszttraumás stressz, az átlagosnál nagyobb öngyilkossági veszélyeztetettség.

Jelentős mennyiségű, több tudományterületen végzett kutatás

áll rendelkezésre azonos nemű szülőkről és gyermekeikről, melyek következetesen azt demonstrálják, hogy a szülői hatékonyság, a szülőség „minősége” nem függ a szülők szexuális orientációjától.

Az úgynevezett „szivárványcsaládok” legalább olyan támogató és egészséges közeget biztosítanak gyermekeiknek, mint az ellenkező nemű szülők, vagy az egyszülős családok. A szivárványcsaládokban nevelkedő gyermekek jóllétére, sikerességére, boldogulására nincs hatással a szülők szexuális orientációja.

Ezzel szemben minden gyermek boldogulására hatással van az, hogy szerető, támogató szülők nevelik-e, vagy gondoskodás nélkül kell felnőniük. Hozzáteszik azt is, hogy

tiltakozunk minden olyan kijelentés ellen, amelyek azt sugallják, hogy meg szabad fosztani gyermekeket annak lehetőségétől, hogy szerető közegben nevelkedjenek, pusztán előítéletekre hivatkozva.

Fontos, hogy a nyilvánosságban véleményformáló erővel bíró közszereplők, közintézmények ahelyett, hogy elrejtik a nemi és szexuális sokszínűség valóságát, inkább segítsék, hogy minden szinten megjelenhessen az a sokszínűség, ami amúgy az emberi természetet jellemzi.

A Billy Elliot kapcsán (az előadást nem megnevezve) rámutatnak:

Abszurd, teljességgel szakmaiatlan, és bármiféle tudományos bizonyítékot nélkülöz az a feltételezés, hogy azonos nemű párokat, vagy épp LMBTQ+ (vagy annak tartott) embereket látva egy egyén szexuális orientációja (vagyis az, hogy melyik nem képviselői iránt érez vonzódást) meg tud változni. Az egyetlen dolog, ami meg tud változni a sokszínűséget látva, az az emberek elfogadásra és nyitottságra való képessége.

A fentieket összegezve,

a pszichológia területén az utóbbi évtizedekben összegyűlt tudományos eredmények ismeretében ellenzünk minden olyan megnyilatkozást, amely a nemi és szexuális kisebbségek patologizálását, kirekesztését, személyük, kapcsolataik és családjaik alacsonyabb rendűségét közvetíti, vagy megbélyegzi a nemi és szexuális kisebbségeket segítő szakembereket, kutatókat.

Felvirágozhat a magyarság – kinyirtuk Billy Elliotot!

Nyári Krisztián a Billy Elliot-üldözésről – “Zsugorodik az agy a melegben”

Balettruhában vonult a Kétfarkú a Magyar Időkhöz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük