Forgács József: a Fidesz eltávolítása mindennél fontosabb közös feladat

Menekültek híján a végletekig felszított soviniszta érzelmek és az agresszió előbb-utóbb más csoportok felé fordul. A Fidesz továbbra is hatékonyan használja ki a nemzeti kisebbrendűségi érzést, otromba hazugságokkal, ellenségkép-gyártással szítja a gyűlöletet, mely ellen a racionális érvek nem használnak – mondja Forgács József, a világhírű szociálpszichológus. Forgács külföldön él, de rendszeresen hazalátogat. 2010 óta intenzíven foglalkozik a magyar nemzeti identitás és a politikai pszichológia kérdéseivel.

Külföldről nézve egészen elképesztő…

A szakember hangsúlyozta, szembe kell nézni azzal a realitással, hogy az idegen csoportokkal szembeni gyanakvás univerzális emberi tulajdonság, ezt számos szociálpszichológiai kísérlet is bizonyítja. Ezeket a ma már veszélyes hajlamokat egy demokráciában politikai célra kihasználni persze megengedhetetlen. Hatalmas tudati kárt okoz egy nemzetnek, de úgy látszik, a Fideszt a hatalom megtartásán kívül semmi más nem érdekli:

“Külföldről nézve egészen elképesztő, hogy egy felelős európai kormány ilyen otromba hazugságokat terjeszt, méghozzá az adófizetők pénzén. Sajnos azonban a tájékozatlan emberekkel sok mindent el lehet hitetni. A Fidesz támogatói között sok a kevésbé képzett, nyelveket nem beszelő vidéki szavazó, akik elfogadják ezeket a manipulatív üzeneteket, mert kevés fogalmuk van arról, hogy valójában hogyan is működik a modern világ. Magyarországon egyébként is létezik egy mélyen gyökerező és a kudarcos történelemre reagáló nemzeti kisebbrendűségi érzés, melyet könnyen ki lehet aknázni ilyen hamis ellenségkepékkel.”

Tudatos történelemhamisítás

Szerinte, egészen más a magyar és a nyugati populizmus, amelynek sok válfaja van, nem szabad őket egy kalap alá venni. A fejlett nyugati demokráciákban valóban van egy csalódottság a tradicionális politikával szemben, és a választók így fejezik ki elégedetlenségüket:

“Magyarországon egészen más a helyzet. Itt sohasem volt jól működő liberális demokrácia, az orbáni populizmus inkább azokra a régi, frusztrált nacionalista érzelmekre játszik rá, melyek már a harmincas éveket is jellemezték. A tudatos történelemhamisítás, a kultúrharc, a bizarr turáni elméletek propagálása, a gyakran infantilis magyarkodás, a hungarikumok felszínes kultusza mind ezt a célt szolgálják.”

A folytatásban: az “igazhívő” Fidesz-szavazókról.

2 hozzászólás

 • 2020.03.28 - 07:43
  Közvetlen hivatkozás

  Na, egy újabb barom szaralak, aki ausztráliából osztja az észt. Közben szomszédnak ő sem választana akárkit, de mindegy, az ő frusztráltsága a nemzetállak iránt ki kell hogy törjön íly módon. Ausztrália is mellszélességgel ellenziaz illegális bevándorlást, annyi a különbség, hogy az nem nemzet, hanem mindenféle katyvaszból álló lakosság, már amgy is. Lásd az ilyeneket, mindt ez a józsi bá’.

  Válasz
 • 2020.03.28 - 07:59
  Közvetlen hivatkozás

  Milyen alattomos ez a Forgács úr. A menekültválság csak 2015-ben kezdődött, nem az kellett a hatalom fenntartásához, hiszen addig 2 választást is megnyert a Fidesz. Tovbbá ez a cociálszihológus (nagyon hasznos tudományos munka) azt sugallja, hogy a vidéki ember hülye. Mert te olyan okos vagy azzal a végzettségeddel, igaz ? A vidéki ember ma, a válság idején él meg a legjobban, mert tudja, hogyan kell ellátni magát, míg az ilyen alakok csak arra várnak, hogy megjöjjön a bolti áru. A vidéki ember kikúrálja magát a betegségből Legalábbis korábban megtette, de aztán jött a libsi fertő, mely elhihettte vele is,hogy nem a növények és a fúszerek segítenek, hanem a gyógyszer. Tehát csak ban olyan maszlag, amit elhitt nekik a vidéki. Harmadszor, it szól ez a nagy retorikus, populista Forgács úr a “fehér, keresztény heteroszexuális férfiak és nők rémísztő képződmények” retorikához, gyűlöletbeszédhez ? Az nem gyűlölködő és kirekesztő és még sorolhatnám az egyéb gyűlölködést baloldalról, mint “patkány”. És akkor ott van a rengeteg magyar és keresztényellenes megnyilvánulás. Jó helyen van Forgács ott ahol van, a Fidesz meg itt ahol van.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük